Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘De modernisering van steden biedt interessante beleggingskansen’

Wim Nagler, Head of Institutional Relations Benelux bij Schroder

Vandaag wonen er 4,2 miljard burgers in de grootsteden – een aantal dat kan oplopen tot 6,7 miljard in 2050. ‘Drie op vier Belgen vindt dat er dringend moet nagedacht worden over de modernisering van deze steden’, zegt Wim Nagler van Schroders.

De ontwikkeling en modernisering van steden, bijvoorbeeld op vlak van infrastructuur, ICT, ecologische duurzaamheid, veiligheid en levenskwaliteit, biedt kansen voor beleggers. In de nieuwe Schroders Belgian Investor Survey geeft bijna 50 procent van de respondenten aan dat ze dit een interessante sector vinden om in te beleggen. ‘Ze zijn zich echter nog niet bewust van alle uitdagingen die hierbij komen kijken’, weet Wim Nagler, Head of Institutional Relations Benelux bij Schroders.

Nauw aan het hart

Steden zijn dé motor voor economische groei.

Wim Nagler
Head of Institutional Relations Benelux bij Schroders

‘Drie vierde van de respondenten vindt dat het beheer van steden dringend moet aangepakt worden’, zegt Wim Nagler. Walen zijn gevoeliger voor dit thema dan Vlamingen. ‘Misschien zijn de inwoners van Franstalige steden, waaronder Brussel met slechts 15 procent Nederlandstaligen, zich meer bewust van kansen en verbeteringen, vooral op vlak van mobiliteit.’

Marie-Noëlle De Greef, Senior Consultant bij Schroders Belgium

Enkele thema’s liggen de meerderheid van de respondenten (meer dan 90%) nauw aan het hart: waterkwaliteit, luchtkwaliteit, afvalbeheer, mobiliteit en openbaar vervoer, kwalitatieve en betaalbare huisvesting, het voorkomen van overstromingen en het bevorderen van economische activiteiten en dus een behoorlijk inkomen voor de inwoners. ‘Deze thema’s bieden grote investeringskansen’, zegt Marie-Noëlle De Greef, Senior Consultant bij Schroders Belgium. ‘Het stimuleert lokale overheden aan om hun beleid nog meer aan te passen en snel resultaten te boeken.’

Vastgoed- en infrastructuurwerken

Intussen zijn er al veel bouwwerkzaamheden aan de gang in de steden, en er staan er nog veel op de planning. Ze hebben één ding gemeenschappelijk: ze creëren een grote behoefte aan financiering en politieke ondersteuning. Met andere woorden: dit type vastgoed stimuleert duurzame economische activiteiten. ‘Steden zijn dé motor voor economische groei’, zegt Wim Nagler. ‘Dat geldt voor wereldsteden in de Verenigde Staten en Azië. Maar we zien het ook in Europa, bijvoorbeeld in Parijs en Londen.’

De infrastructuurwerken in de steden hebben betrekking op (onder andere) energiezuinig en beter verspreid openbaar vervoer, het oprichten van magazijnen om de logistiek van online aankopen te verbeteren, de installatie van laadpunten voor elektrische voertuigen, en de verbetering van het riool- en afwateringssysteem bij overvloedige regen.

Betrouwbare info en risicospreiding

‘Beleggers die hun portefeuille willen differentiëren, kunnen ervoor kiezen om te beleggen in vastgoed- en infrastructuurbedrijven in de steden. Hiermee beleggen ze in activa die op lange termijn een duurzaam rendement opleveren, in combinatie met een vrij beperkt risico’, vertelt Marie-Noëlle De Greef.

De thema’s die de mensen het nauwste aan het hart liggen bieden grote investeringskansen.

Marie-Noëlle De Greef
Senior Consultant bij Schroders Belgium

Voor particulieren die hierin interesse hebben, is het een slimme keuze om te beleggen in fondsen die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van steden. ‘Sommige van die beleggingsfondsen zijn beschikbaar in België’, zegt Wim Nagler. ‘De bankier is hierbij de ideale gids. Hij of zij helpt beleggers om fondsen kiezen die het best passen bij hun behoeften en waarmee ze de risico’s optimaal kunnen spreiden.’

Over Schroders

Schroders is een gespecialiseerde vermogensbeheerder die over een van de grootste wereldwijde netwerken in de branche beschikt. Meer dan 365 portfoliomanagers en analisten richten zich op het ontwikkelen en aanbieden van transparante en klantgerichte beleggingsoplossingen. Meer weten over de Schroders Belgian Investor Study en de vertaalslag naar beleggingsopportuniteiten bij Schroders?
Bezoek de website www.schroders.be of neem contact op met uw beleggingsadviseur.

WIM NAGLER

Wim Nagler is Head of Institutional Benelux voor Schroders, verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten en relatiebeheer van institutionele relaties in Nederland, België en Luxemburg. Voordat hij bij Schroders in dienst trad, werkte hij bij onder andere bij Barclays, Lehman Brothers, BSCC, Accenture, Air Liquide en Shell.

MARIE-NOËLLE DE GREEF

Marie-Noëlle De Greef is een onafhankelijke Senior Consultant voor Schroders Belgium. Ze is een gepassioneerde ‘change enabler’ die transformaties ondersteunt teneinde het volledige potentieel van teams en organisaties te ontsluiten die ESG hoog op hun agenda hebben staan. Ze werkte meer dan 20 jaar in de financiële dienstverlening, waar ze verschillende functies bekleedde. De laatste tien jaar was ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een geïntegreerde merk- en communicatiestrategie voor ING in België en Nederland. 

Beleggen brengt risico's met zich mee. Het is niet zeker dat u uw inleg terug ontvangt. Marketingmateriaal. Uitgegeven door Schroder Investment Management (Europe) S.A., 5, rue Höhenhof, L-1736 Senningerberg, Luxemburg. R.C.S. Luxembourg: B 37.799.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.