Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Bedrijven die disruptie stimuleren, bieden investeringsopportuniteiten’

Alex Tedder, Fund Manager bij Schroders

Disruptieve ondernemingen wijzigen bestaande markten, veranderen onze levenswijzen, en pionieren met nieuwe producten, diensten en oplossingen waarvan we niet eens wisten dat we ze nodig hadden. ‘Bedrijven die disruptie stimuleren, bieden heel wat investeringsopportuniteiten.’

Vandaag blijven S&P500-bedrijven gemiddeld 12 jaar op deze aandelenindex staan. In 1950 was dat nog 60 jaar. Vooral de ontwrichtende kracht van nieuwe technologieën doet bedrijven vlugger dan enkele decennia geleden de das om. Stilstaan is dus meer dan ooit achteruitgaan. En die evolutie creëert ook heel wat nieuwe investeringsopportuniteiten. ‘Het aantal patent- en octrooiaanvragen is de voorbije 30 jaar wereldwijd verdrievoudigd’, weet Alex Tedder, Fund Manager bij Schroders.

‘De snelle technologische vooruitgang opent een immens universum van transformerende bedrijven met een aantrekkelijk groeipotentieel.’ Door vroegtijdig bedrijven te spotten die verandering en innovatie aandrijven, mogelijk maken of zich eraan aanpassen, kunnen beleggers deze kansen aanwenden. Dat doen ze via een zorgvuldig samengestelde portefeuille die optimaal inspeelt op onze snel veranderende wereld.

Advertentie

Disruptors, enablers en adaptors

Actief vermogensbeheer geeft daarbij de beste richting aan. De reden daarvoor? Actieve managers hebben de flexibiliteit, snelheid en middelen om ondergewaardeerde bedrijven op te sporen. ‘Zo kunnen we daarin op het juiste moment en tegen de juiste prijs investeren’, verduidelijkt Alex Tedder. Schroders bekijkt disruptie zeer breed en binnen verschillende categorieën. ‘Ontwrichting creëert kansen in de gehele toeleveringsketen’, klinkt het. 

De snelle technologische vooruitgang opent een immens universum van transformerende bedrijven met een aantrekkelijk groeipotentieel.

Alex Tedder
Fund Manager bij Schroders

Zo zijn er disruptieve bedrijven die rechtstreeks de markt veranderen (disruptors), denk aan Amazon die een revolutie in de retailmarkt veroorzaakt. ‘We detecteren ook bedrijven die verandering mogelijk maken of faciliteren (enablers), zoals bijvoorbeeld Samsung SDI: een van de grootste producenten van hernieuwbare batterijen voor elektrische voertuigen.’ Er zijn ook adaptieve bedrijven: die positief op innovaties reageren (adaptors). Zoals Disney dat als antwoord op Netflix een eigen streamingdienst lanceerde. ‘We mijden bewust bedrijven die innovaties ontkennen (deniers). Denk bijvoorbeeld aan Nokia: dat destijds de impact van smartphones minimaliseerde.’

Groeipotentieel op lange termijn

De investeringsstrategie van Schroders wordt gestuurd door een wereldwijd team van ervaren aandelenspecialisten. Zij speuren actief naar de meest veelbelovende en succesvolle disruptors, enablers en adapters; en focussen op kapitaalgroei op lange termijn. Ze identificeren bedrijven met een ondergewaardeerd groeipotentieel. En dat via traditionele aandelenanalyse in combinatie met datawetenschap. ‘Voor het samenstellen van een aantrekkelijke portefeuille bieden we toegang tot aandelen in 50 tot 100 bedrijven’, zegt Alex Tedder. ‘Dat zijn stuk voor stuk gamechangers die sectoren herdefiniëren of zich aanpassen aan veranderingen waarvan het groeipotentieel zijn ingang nog moet vinden in de bredere markt.’

Schroders bekijkt actief disruptieve ondernemingen binnen negen subthema’s, waaronder fintech, digitalisering, healthcare, e-commerce, communicatie, automatisering en transport. ‘Velen vinden disruptie verontrustend, maar wij juichen ze toe’, besluit Alex Tedder. ‘Onze beleggingsfocus geeft investeerders toegang tot baanbrekende bedrijven die sectoren en de maatschappij mee vormgeven en veranderen. Zo helpen we onze cliënten om een aantrekkelijke investeringsportefeuille op te bouwen in het voorfront van onze snel veranderende wereld.’

Global Disruption

Gebruik het vermogen van ontwrichtende groei. Wilt u meer weten over beleggen in disruptieve bedrijven? Bezoek de website van Schroders.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.