Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Investeringen in gezondheidszorginnovatie creëren beleggingskansen’

John Bowler, fondsbeheerder van de Schroders Healthcare Innovation beleggingsstrategie

Wereldwijd innoveert de gezondheidssector in sneltempo. Dat bewijst de medische reactie op de coronapandemie, naast het feit dat mensen elk jaar langer leven. Ook de bewustwording rond een gezonde levensstijl groeit fors. ‘Het bijbehorende investeringslandschap is voorgoed veranderd.’

Mensen leven steeds langer. Verschillende studies zijn het erover eens dat de gemiddelde levensverwachting elk decennium met één jaar toeneemt. Een van de redenen daarvoor is de snelle vooruitgang in de gezondheidszorgwetenschap. Nieuwe procedures en de opmars van technologische innovaties zoals datawetenschap en computeroplossingen zijn slechts enkele voorbeelden.

‘De COVID-19 pandemie heeft het landschap van de gezondheidszorg definitief gewijzigd, ook voor beleggers’, ervaart John Bowler, fondsbeheerder bij Schroders en verantwoordelijk voor de Healthcare Innovation beleggingsstrategie. De snelheid waarmee geneesmiddelenproducenten succesvolle vaccins ontwikkelden, die klinisch testten en in grote hoeveelheden op de markt brachten, bewijst het vernuft en de innovatie binnen de farmaceutische en biotechnologische industrie.

Advertentie

De toenemende veranderingen en innovaties in de zorgsector openen een nieuwe wereld vol beleggingskansen.

John Bowler
fondsbeheerder van de Schroders Healthcare Innovation beleggingsstrategie

En dat is nog maar het begin. Inmiddels duiken er bijkomende coronavirusvarianten op. Dat betekent binnenkort misschien de start van een nieuwe fase in de productie en distributie van vaccins, zoals een gecombineerd griep/COVID-vaccin. Het is die volgende fase waarin de ontwikkelaars zoals Pfizer/BioNTech en AstraZeneca in commerciëlere termen over deze vaccins zullen gaan denken. Samen met de ontwikkelaars zullen ook de bedrijven in de toeleveringsketen hier op de lange termijn waarde mee kunnen creëren. Ook dat levert nieuwe beleggingsopportuniteiten op, met het oog op een duurzaam rendement.’

Beleggen in gezondheid en welzijn

Uiteraard beperken de investeringkansen binnen de gezondheidszorg zich niet alleen tot corona. De sector werd lang gezien als een bron van relatief defensieve groei. Maar de razendsnel toenemende veranderingen en innovaties in de zorgindustrie openen vandaag een nieuwe wereld vol beleggingskansen. ‘Daarom hebben we een investeringsoplossing ontwikkeld die daar optimaal op inspeelt’, vertelt Bowler. ‘We beleggen daarmee wereldwijd in aandelen van 50 tot 70 sterke bedrijven uit de gezondheidssector.’

Schroders beoogt via investeringen in gezondheidszorginnovaties zowel maatschappelijke als financiële groei. ‘Via onze beleggingsstrategie stimuleren onze beleggers de gezondheid en het welzijn van burgers én krijgen ze zicht op een aantrekkelijk potentieel rendement.’

Méér dan krantenkoppen overlopen

Schroders beheert al meer dan twintig jaar gezondheidszorgportefeuilles. ‘Ons team van healthcare-specialisten heeft samen meer dan 90 jaar aan beleggingservaring en beheert 10 miljard USD aan activa’, zegt John Bowler. Die experts beseffen dat kansen in de gezondheidssector verder gaan dan het overlopen van krantenkoppen. Daarom graven de specialisten doelbewust dieper en bekijken ze onafgebroken vijf subsectoren.

Zo speuren ze naar beleggingskansen bij de ontwikkeling en productie van geavanceerde therapieën. Denk aan precisiemedicijnen en gepersonaliseerde behandelingen, waaronder immuun- en gentherapie; medische technologieën zoals robotica en online healthcare; aan gezondheidsdiensten als telehealth; aan digitale gezondheidsoplossingen met biosensoren en artificiële intelligentie en ook aan welzijns- en fitnessinnovaties. ‘Hierdoor ontstaat er een weloverwogen en gediversifieerde beleggingsportefeuille, die focust op langetermijnrendement’, verduidelijkt John Bowler.

Groot groeipotentieel

De demografische cijfers zullen de vraag naar nieuwe innovaties in de gezondheidszorg alleen maar verder opdrijven. De komende twintig jaar zal het aantal vijfenzestigplussers gestaag blijven groeien. Maar ook omdat mensen almaar bewuster en actiever bezig zijn met hun gezondheid, neemt het belang aan nieuwe gezondheidsoplossingen nog verder toe. ‘Uit studies blijkt dat zeventig procent van ons verouderingsproces bepaald wordt door onze levensstijl, ons gedrag en onze omgeving’, weet Bowler.

‘Om hun levenskwaliteit te vergroten, zijn steeds meer mensen bereid om daarvoor nieuwe oplossingen te gebruiken of die aan te schaffen.’ Ook daarin ziet de fondsbeheerder een duidelijk signaal dat beleggen in healthcare innovation de komende jaren nog heel wat groeipotentieel kan bieden.

Healthcare Innovation

Meer weten over investeren in gezondheidszorginnovatie? Bezoek de website van Schroders.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.