Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Is jouw mobiliteitsbeleid up-to-date?

Sien Van Overloop, research associate bij Securex en bedenker van de mobiliteitsindex.

Hoe duurzaam zijn de woon-werkverplaatsingen in jouw bedrijf? Ben je op de goede weg of kan het beter? Het mobiliteitsbeleid in kaart brengen, hoeft niet moeilijk te zijn. De nieuwe mobiliteitsindex van Securex berekent hoe goed jouw bedrijf scoort én geeft concrete tips. ‘Duurzame mobiliteit is meer dan alleen de elektrificatie van je wagenpark.

Een duurzaam mobiliteitsbeleid wordt steeds belangrijker. Zowel werkgevers, werknemers als overheden zijn meer begaan met het milieu. Om Europa klimaatneutraal te maken tegen 2050 werken alle lidstaten aan klimaatplannen.

Regionaal hebben Vlaanderen, Brussel en Wallonië mobiliteitsdoelstellingen vastgelegd. Ze streven naar een modal shift: de overheid wil dat we de wagen ruilen voor het openbaar vervoer, de fiets of step, of te voet gaan. Zo willen Vlaanderen en Wallonië dat het aandeel verplaatsingen met de auto daalt tot 60 procent. Brussel ambieert 25 procent.

Advertentie

Wat is de ideale mobiliteitsoplossing voor jouw bedrijf?

De Securex-mobiliteitsindex vertelt je in één cijfer hoe duurzaam de mobiliteit is in jouw bedrijf.

Advertentie

Beantwoordt jouw bedrijf aan deze doelstellingen? Of heb je nog grote stappen te zetten? Om te analyseren of je duurzaam bezig bent met mobiliteit, ontwikkelde HR-dienstverlener Securex de mobiliteitsindex.

‘De bedoeling is dat je in één cijfer ziet hoe duurzaam het woon-werkverkeer van je werknemers is. Vergelijk het met het EPC-label voor een huis of de Nutri-Score voor voeding’, zegt Sien Van Overloop, research associate bij Securex en bedenker van de mobiliteitsindex.

Perfecte score

Advertentie

Securex bundelde de krachten met verkeersinstituut Vias om een wetenschappelijk onderbouwd berekeningsmodel te ontwikkelen. Het project kreeg financiële steun van de FOD Mobiliteit. De mobiliteitsindex vertrekt van de CO2-uitstoot van de verschillende transportmiddelen die een organisatie gebruikt.

De tool kijkt daarvoor naar de volledige levenscyclus van die transportmiddelen, van productie tot recyclage. Die CO2-waarden worden omgezet in een score, met 10 als streefwaarde. Een score van 10 geeft aan dat de CO2-uitstoot de regionale doelstellingen benadert.

Advertentie

De mobiliteitsindex toont in één cijfer hoe duurzaam het woon-werkverkeer van je werknemers is.

Sien Van Overloop
research associate bij Securex

‘Je kunt zelfs beter scoren dan 10, wat bewijst dat je echt duurzaam bezig bent met mobiliteit. Dit zijn de pioniers die broodnodig zijn om de modal shift te realiseren’, zegt Sien Van Overloop. Ligt de score lager? Dan heb je ruimte voor verbetering.

Om beter te scoren, kan je ingrijpen binnen drie pijlers, ook wel de 3 V’s genoemd. ‘Duurzame mobiliteit is meer dan de elektrificatie van je wagenpark. Naast vergroenen (eerste pijler), betekent het ook verschuiven (tweede pijler): de modal shift. Je neemt niet langer de wagen, maar komt met de fiets, het openbaar vervoer, te voet, of je maakt gebruik van opties binnen deelmobiliteit. Tot slot kan je kiezen voor de derde pijler: het aantal verplaatsingen verminderen. Hiervoor is telewerk ideaal.’

‘Als de nieuwe regering haar mobiliteitsbeleid aanpast, evolueert de mobiliteitsindex mee.’

Blijven evolueren

De mobiliteitsindex geeft bedrijven concrete inzichten om hun mobiliteitsbeleid te verbeteren. En dat is niet het enige voordeel. ‘Je kan je er bij werknemers mee profileren als aantrekkelijke werkgever’, zegt Sien Van Overloop.

Securex wil van de mobiliteitsindex ook een tool maken die werkgevers helpt bij verplichte rapporteringen. ‘Denk aan de federale verzameling van data over het woon-werkverkeer of de aankomende Europese ESG-rapportering (Environmental, Social en Governance). Die verplicht bedrijven om te rapporteren over de impact van woon-werkverkeer.’

Als je klant bent - of wordt - van Securex, krijg je een nog preciezere analyse dan de online simulatie. ‘We kunnen de mobiliteitsindex voor al onze klanten tot op de kilometer nauwkeurig berekenen omdat we ook rekening houden met de woon-werkafstand. Het is bovendien een dynamische tool. Als de nieuwe regering haar mobiliteitsbeleid aanpast, evolueert de mobiliteitsindex mee’, besluit Sien Van Overloop.

Wat is de ideale mobiliteitsoplossing voor jouw bedrijf?

De Securex-mobiliteitsindex vertelt je in één cijfer hoe duurzaam de mobiliteit is in jouw bedrijf.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.