shareholder

Elia en Amprion nemen ALEGrO in gebruik, de eerste interconnector tussen België en Duitsland

Op maandag 9 november huldigden transmissienetbeheerders Elia en Amprion de eerste elektrische interconnector in tussen België en Duitsland. Het evenement, dat ook kon worden gevolgd via livestream, vond plaats in het stadhuis van Aken en werd persoonlijk of digitaal bijgewoond door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Belgische eerste minister Alexander De Croo, de minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet en de Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten. De ALEGrO-interconnector zal het voor beide landen mogelijk maken om 1000 MW (1 GW) extra elektriciteit uit te wisselen. De commerciële start is gepland voor 18 november 2020 (day-ahead markt) en 8 december (intraday markt).

ALEGrO-interconnector

ALEGrO verbindt het hoogspanningsnet dat beheerd wordt door de transmissienetbeheerders Elia (België) en Amprion (Duitsland) en is een essentiële schakel in de realisatie van een geïntegreerd Europees elektriciteitssysteem. De verbinding zal een transmissiecapaciteit van 1000 MW hebben, wat overeenkomt met de hoeveelheid stroom die verbruikt wordt door een stad met 1 miljoen inwoners. De interconnector biedt meerdere voordelen: hij versterkt de bevoorradingszekerheid voor beide landen, bevordert de energietransitie door een betere integratie van hernieuwbare energie mogelijk te maken, draagt bij aan prijsconvergentie en maakt de verbonden regio’s economisch aantrekkelijker.

Advertentie

 

90 km kabels en twee conversiestations

De 90 km lange HVDC-interconnector verbindt de conversiestations in Lixhe (België) en Oberzier (Duitsland). Deze twee stations zullen de gelijkstroom (DC) die door de interconnector wordt vervoerd omzetten in wisselstroom (AC), die wordt gebruikt in 98% van het Belgische net. Met gelijkstroom kunnen grote hoeveelheden elektriciteit in beide richtingen over lange afstand worden getransporteerd.

Bekijk hier het volledige persbericht.

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie