shareholder

IMMOBEL draagt de onderneming Centre Étoile S.à.r.l., eigenaar van het NOVA-gebouw over aan de groep monceau assurances

Op 15 mei heeft IMMOBEL het volledige kapitaal van de onderneming Centre Étoile S.à.r.l. aan de groep Monceau Assurances overgedragen. Het akkoord heeft eveneens betrekking op het afsluiten van een vastgoedpromotieovereenkomst, na afloop waarvan IMMOBEL Luxembourg S.A. zal overgaan tot de volledige herstructurering van het NOVA-gebouw. Het gebouw zal zijn dienstverlenende roeping behouden maar zal een diepgaande renovatie krijgen met meer bepaald een uitbreiding aan de achterkant, het toevoegen van een achteruitgebouwde verdieping en een volledige herstructurering van de voorgevel. Het gerenoveerde gebouw zal een oppervlakte van 4.200 m² bedragen. De diensten van de “Maison de l’Orientation” voor rekening van de Staat zijn er tot eind 2020 in ondergebracht. De wederinrichtingswerken zullen op het einde van het huidige huurcontract aanvangen, hetzij januari 2021, met het oog op een oplevering eind 2022.

In de tussentijd zal het gebouw door de nieuwe eigenaar worden gecommercialiseerd, zodat de inrichting en de afwerkingen van het gebouw kunnen worden aangepast aan de noden van de toekomstige huurders binnen de beste technische en financiële voorwaarden.

Place de l’Étoile, een strategische positie

Het NOVA-gebouw ligt aan de westelijke toegang tot de hoofdstad en in het hart zelf van het Central Business District. Nabij de Luxemburgse beurs geniet het van een voortreffelijke toegankelijkheid en zichtbaarheid. “Aangesloten op de tram en de autoweg biedt de Place de l’Étoile een opmerkelijke mobiliteit in een wijk in volle mutatie”, benadrukt Muriel Sam, Head of Development IMMOBEL Luxemburg.

De wedergeboorte van een emblematisch gebouw

Gebouwd in de jaren 1990, werd het gebouw dat het einde van een levenscyclus nadert, in 2016 gekocht door IMMOBEL, die de kans greep om een standingvolle renovatie van grote omvang aan te vangen. De renovatie werd toevertrouwd aan het Luxemburgse architectenbureau Beiler François Fritsch.

“Met zijn muurhoge vensters zal de nieuwe curveachtige gevel de gebruikers een panoramisch uitzicht en een permanente lichtinval bieden. Er werd bijzondere aandacht besteed aan de creatie van verschillende ontspanningsruimtes buiten, waaronder twee terrassen op de rooftop, een binnenplaats en een landschapspatio. Het gebouw kan eveneens flexibel worden ingericht, onder meer met een bijkomende ruimte waarin de bewoner, afhankelijk van zijn behoefte, een fitnesszaal, en cafetaria, een conferentiezaal in kan richten. Er werd aan alles gedacht om een kwaliteitsvolle werkomgeving te verbinden aan een emblematisch adres”, vermeldt Muriel Sam, Head of Development IMMOBEL Luxemburg.

Monceau Assurances zet zijn vastgoedinvesteringsstrategie buiten Frankrijk verder

De onderlinge verzekeringsgroep Monceau Assurances geeft de voorkeur aan vastgoedactiva voor haar financieel beheer, zowel in investeringen van eigen fondsen als voor het uitvoeren van de engagementen die ze genomen heeft tegenover haar aandeelhouders, tegenover de ondertekenaars van levensverzekeringscontracten die ze promoot en tegenover de leden van de pensioenstelsels die ze beheert. Als eigenaar van zo’n 70 kantoorgebouwen in grote Franse steden zoals in de zakenwijken van

Parijs die een totale oppervlakte van meer dan 220.000 m² beslaan, heeft Monceau Assurances in 2015 haar patrimonium in Italië en Luxemburg willen diversifiëren door meer bepaald aanzienlijk te investeren in verscheidene vastgoedmaatschappijen die eigenaar zijn van de White Pearl in Merl. Dit is een nieuw gebouw dat onderdak biedt aan de zetel van haar internationale activiteiten, en aan in aanbouw zijnde gebouwen aan de rue Pierre Federspiel en op de Ban de Gasperich.

“De aankoop van Centre Étoile S.à.r.l. past in deze diversificatiestrategie van het patrimonium. Door zich toe te leggen op kwaliteitsvolle panden en gezochte plaatsen beantwoordt het beleid dat door Monceau Assurances wordt gevoerd aan de valorisatie- en de rendementsdoelstellingen die de aandeelhouders en de leden van hun pensioenstelsels van haar verwachten. Omwille van deze opmerkelijke eigenschappen is NOVA één van onze vlaggenschepen in onze portefeuille”, benadrukt Gilles Dupin, President en Algemeen Directeur van Monceau Assurances.

Een kantorenmarkt onder spanning

een context van een constante vraag naar kwaliteitsvolle ruimtes voor de dienstverlening blijft het leegstandspercentage van de kantorenmarkt in Luxemburg op een recordpercentage van 3,5 % in 2018 staan. Het NOVA-gebouw is dus één van de zeldzame nieuwe kantoorgebouwen die tussen 2021 en 2022 in het centrum van de hoofdstad zal worden opgeleverd.

“Wij zijn blij deze operatie geleid en gefinaliseerd te hebben aan de zijde van een hoogstaande partner zoals Monceau Assurances. De herstructurering van kantoorgebouwen, met of zonder verandering van bestemming, maakt deel uit van het DNA van IMMOBEL. Hoewel dit operatietype frequenter is op de markt van heel wat kantoorgebouwen van wie de levensduur afgelopen is, is het een trend die zich in de toekomst sterker in Luxemburg zou gaan aftekenen, gestimuleerd door de veroudering van de voorradige kantoren en de aanhoudende groei van de prijs van nieuwe gebouwen” voegt Olivier Bastin, CEO van IMMOBEL Luxemburg, er nog aan toe.

Deze transactie werd gesloten door Inowai in co-exclusiviteit met CBRE.

Het project in het kort

  • 4.200 m² aangelegd over 7 bovengrondse verdiepingen
  • Grote lichte, functionele en flexibele plateaus
  • 2 panoramische terrassen
  • 1 binnenplaats en 1 landschapspatio
  • 28 parkeerplaatsen
  • 1 extra ruimte, te bepalen volgens de noden van de bewoner (fitness, cafetaria, vergaderzaal…)
  • Certificatie BREEAM Very good
  • Architect: Beiler François Fritsch
  • Planning: Begin van de werken begin 2021 – einde 2022
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud