Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Hybride rijden combineert het beste van twee werelden

De nieuwe plug-in hybride Kodiaq iV van Škoda ©RV

De transitie naar elektrisch rijden is nu definitief ingezet. Voor wie nog niet klaar is om over te stappen naar een volledig elektrische wagen, lanceert Škoda twee plug-in hybride varianten van zijn volledig vernieuwde Kodiaq en Superb.

Door het groeiende duurzaamheidsbewustzijn en de fiscale regels die brandstofwagens minder interessant maken, gaat de verkoop van elektrische auto’s in België erop vooruit. Tegelijk beseft Škoda dat nog niet iedereen klaar is voor honderd procent elektrisch rijden. Daarom blijft de autofabrikant, naast zijn 100% elektrische wagens, inzetten op krachtige en betaalbare plug-in hybrides.

‘We begrijpen dat een volledig elektrische wagen nog niet voor elke automobilist is weggelegd’, zegt Fleet Manager Thomas Krysztofiak. ‘Sommige mensen wonen in een rijhuis zonder laadmogelijkheden in de buurt, terwijl anderen vasthouden aan tradities of nog niet overtuigd zijn van het rijbereik. Speciaal voor hen hebben we nu plug-in hybride varianten van onze grotere modellen: de Kodiaq iV en Superb Combi iV.’

Advertentie

‘Het elektrisch rijbereik van onze plug-in hybrides Kodiaq iV en Superb iV bedraagt honderd kilometer, en ook DC-snelladen is mogelijk’

Thomas Krysztofiak
Fleet Manager Škoda import Belgium

Het beste van twee werelden

Beide wagens werden volledig vernieuwd, met behoud van hun typische sterktes. Škoda legt de nadruk op ruimte en comfort, wat leidt tot de ideale mix van een familie- en bedrijfswagen. Het elektrisch rijbereik bedraagt honderd kilometer (WLTP) en ook DC-snelladen is mogelijk. Hiermee laadt u de batterij aan een 50 kW-laadpaal in amper 25 minuten op van tien naar tachtig procent. Dat is goed voor een rijbereik van ruim 80 kilometer (WLTP).

‘Deze nieuwe plug-in hybrides combineren het beste van twee werelden’, stelt Krysztofiak. ‘Als je weet dat de gemiddelde Belg per dag 35 kilometer rijdt, dan is hun elektrische autonomie ruim voldoende voor dagelijkse ritten zonder CO2-uitstoot en dure brandstof. En voor langere afstanden of bij gebrek aan laadinfrastructuur zorgt de benzinemotor voor rijplezier zonder laadstress.’

De nieuwe plug-in hybride Superb iV van Škoda

Focus op kmo-markt

Advertentie

Uit een uitgebreide poll van D’Ieteren op het Mobility Experience-event in maart bleek dat vooral de kmo-markt interesse heeft in hybride rijden. Krysztofiak: ‘Zelfstandigen en kleinere ondernemingen zijn doorgaans minder afhankelijk van de strikte car policies die eigen zijn aan grote bedrijven. Met de nieuwe Kodiaq iV en Superb iV mikken we daarom in eerste instantie op het kmo-segment.’

Daarnaast houdt Škoda rekening met het feit dat de voordelige fiscale behandeling van plug-in hybride wagens over enkele jaren voorbij is. Vandaag zijn hun TCO (total cost of ownership,) en VAA (voordeel van alle aard) nog vrij interessant. Maar vanaf 2025 daalt de fiscale aftrekbaarheid elk jaar, tot uiteindelijk nul procent in 2028.

Het interieur van de nieuwe Kodiaq

Klaar voor de toekomst

Uiteraard is Škoda ook klaar voor de toekomst met een volledig elektrisch aanbod. Vandaag is er al de ruime Enyaq (Coupé) met een elektrisch rijbereik tot 576 kilometer  en vanaf de herfst van dit jaar vervolledigt de Elroq het elektrisch gamma. Deze nieuwkomer is een middelgrote SUV met een scherpe lichtsignatuur en een verfijnd interieur met gerecycleerde materialen die als allereerste de nieuwe designtaal van het merk adopteert. De komende jaren blijft Škoda inzetten op elektrische modellen.

‘We zijn er van overtuigd dat we met de nieuwe elektrische Elroq een plaats kunnen veroveren in de allergrootste car policy-categorieën. Er is echt een nood aan een compacte, volledig elektrisch SUV’, besluit Krysztofiak.

Benieuwd naar de veelzijdigheid van de plug-in hybrides Kodiaq iV en Superb iV?

Ervaar het tijdens een testrit bij een dealer in uw buurt of kijk voor meer info op de site van Škoda. Ontdek ook de speciale reeks "Corporate Edition" van de Kodiaq iV en de Superb iV.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.