Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De rechte lijn naar succes

Johan Van der Put

Waarom bent u als ondernemer niet succesvoller? Waarom groeit uw bedrijf niet zo snel als u zou willen? Johan van der Put, managing partner van Straight-Line Leadership International, noemt het antwoord eenvoudig: ‘Bedrijfsleiders vergeten dat de weg naar succes rechtdoor loopt.’

‘Succes is puur een kwestie van geometrie. Als leider wilt u uw organisatie van a naar b brengen, waarbij “a” de huidige situatie en “b” de gewenste toekomst is. De snelste en effectiefste weg is een rechte lijn. Maar veel ondernemers zien dat rechte pad niet omdat ze in cirkels lopen. Vicieuze cirkels waarbij ze rondjes draaien en hetzelfde onwerkbare gedrag blijven herhalen. Ze ondernemen dezelfde acties en hopen op een ander resultaat.

Naast die cirkelmensen zijn er ook zigzaggers. Zij bewegen zich tussen de twee werelden in: de Straight-Line wereld van hoge prestaties en veel resultaat, en de cirkelvormige wereld van eindeloos rondjes draaien en geen resultaat. Zigzagmensen komen regelmatig uit hun cirkel, maken grote sprongen vooruit en leveren tijdelijk topprestaties. Zo’n opwelling is vaak van korte duur en na een tijdje zakken ze terug in hun oude vertrouwde cirkel.

Advertentie

Hoe komt het dat ondernemers niet in staat zijn om in een rechte lijn van a naar b te bewegen? Omdat velen denken dat ze, om vooruit te raken, informatie missen. Ze gaan als een gek informatie en kennis vergaren, om dan te concluderen dat ze nóg meer informatie nodig hebben om die eerst opgedane kennis te kunnen implementeren. Resultaat? Ze draaien in cirkels. In plaats van actie te ondernemen, blijven ze zaken uitstellen en blijven ze meer en betere informatie achternajagen.

Mensen kunnen precies weten wat te doen, maar toch geen resultaten behalen. Dat komt doordat ze het wel wéten, maar niet toepassen. Om structureel ander gedrag te vertonen, is transformatie nodig van wie iemand is. Een simpel maar sprekend voorbeeld: u wilt twintig kilo afvallen. In de kern is dat misschien niet gemakkelijk, maar het resultaat bereiken – van a naar b gaan – is simpel: u hebt een negatieve caloriebalans nodig. Als u die regel écht toepast, verliest u meteen gewicht.

Waarom blijven ondernemers in cirkels draaien of zigzaggen? Een oorzaak zijn hun blinde vlekken: de kennis waarvan ze niet weten dat ze het niet weten. Neem de persoon die twintig kilo wil afvallen. Als die niet weet dat een glas versgeperst fruitsap bijna net zoveel calorieën bevat als een glas cola, dan mag die nog eindeloos blijven doorzetten, afvallen zal hij of zij niet. Een ander voorbeeld: een bedrijfsleider kampt met een groot personeelsverloop in zijn managementteam en verwijt hen stuk voor stuk incompetentie. Maar uit diepgaander onderzoek blijkt dat alle managers de bedrijfsleider dominant en onuitstaanbaar vinden. Pas wanneer u als leider inziet dat u de reden bent waarom mensen niet graag voor u werken, kunt u daar iets aan veranderen.

Dus de kennis waarvan mensen niet eens weten dat ze het niet weten, is de grootste oorzaak waarom ze niet krijgen wat ze willen. Het is alsof er een onzichtbaar plafond is dat ze niet kunnen doorbreken.

Het goede nieuws is dat goede coaches mensen daadwerkelijk inzicht kunnen geven in hun blinde vlekken. En zodra u uw blinde vlek ziet, is het onmogelijk om ze niet meer te zien. Vergelijk het met een touw dat u in het donker op straat ziet liggen. Eerst denkt u dat het een slang is, maar als u dichterbij komt en ziet dat het een touw is, kunt u er onmogelijk nog een slang in zien.

Een goede coach laat mensen zien wie ze zijn, hoe ze leven, hoe ze overkomen… Zonder dat inzicht is het als leider onmogelijk uw onderneming te laten groeien. Wanneer u niet transformeert, dan doet uw organisatie dat ook niet. Het is aan u om te kiezen of u dominant en onuitstaanbaar blijft of transformeert naar een warme, compassievolle leider.

Na het inzicht in uw persoonlijke zijn en de transformatie naar een rechtlijnige leider, is het tijd om te besluiten wat uw doel is – punt b. Bepaal welke acties daarvoor nodig zijn en ga resoluut aan de slag zonder u te laten leiden door angsten of twijfels. Alleen door resoluut te handelen bereikt u resultaten. Iedereen heeft een cirkelpersoon of een zigzagger in zich, maar iedereen heeft ook de keuze om in een rechte lijn naar het gewenste resultaat te gaan. Díé persoon in u, moet u laten groeien.’

Johan van der Put, managing partner Straight-Line Leadership Int.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.