Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Beleggers steunen lokale goede doelen

Beleggen en tegelijk een goed doel steunen? Het kan dankzij het filantropisch initiatief van TreeTop Asset Management Belgium. Vijf Belgische verenigingen profiteren van uw ‘instapgift’.

Er staat een recordbedrag op de Belgische spaarrekeningen, terwijl de rentevoeten hopeloos laag blijven. Hoe kunt u uw geld toch doen groeien en tegelijk een positief effect hebben op de maatschappij? Op die vraag biedt TreeTop Asset Management Belgium sinds 2018 een antwoord met zijn uniek filantropisch beleggingsbeleid. Het principe is eenvoudig. ‘De belegger betaalt een “instapgift” die 2 procent bedraagt van het belegde bedrag. Hij kiest uit vijf sociale projecten die geselecteerd werden onder toezicht van de Koning Boudewijnstichting. En dankzij de gift verbonden aan de belegging krijgt de belegger ook een fiscaal attest’, verduidelijkt Luc Boelaert, Senior Financial Advisor bij TreeTop Asset Management Belgium.

Welke vijf verenigingen koos het selectiecomité voor dit project? Een overzicht.

Advertentie

1. Boost: een diploma en een eerste baan

Het duurt minstens vier generaties voor jongeren uit de meest kwetsbare gezinnen het inkomstenniveau van de gemiddelde Belg bereiken. Daar wil het Boost-programma het verschil maken. Boost start zodra de jongere een jaar of 15 is en duurt minimaal zes jaar. De prioriteit ligt bij een diploma en een eerste baan, zonder de persoonlijke ontwikkeling uit het oog te verliezen. Het programma combineert collectieve begeleiding met individuele opvolging, materiële en financiële steun en netwerkvorming. In 2018 bedroeg het gemiddelde slaagpercentage van ‘Boosters’ in het secundair onderwijs 93 procent. In het hoger onderwijs was dat 74 procent.
Boostfortalents.be

2. Habbekrats: ten dienste van de zelfontplooiing

Habbekrats, opgericht in 1991, ondersteunt kinderen en jongeren die een duwtje in de rug nodig hebben om zich beter in de maatschappij te kunnen ontplooien. De organisatie ontwikkelde daarvoor een methode die gebaseerd is op een filosofie van respect, waarden, hartelijkheid en oprechtheid. Die bewees ondertussen al haar nut bij tientallen instellingen voor jongens en meisjes van 8 tot 18 jaar uit kansarme milieus. Habbekrats bereikte meer dan 2.500 kinderen en jongeren, zowel voor projecten van korte duur als voor langere trajecten. De slaagkans bedraagt meer dan 80 procent.
habbekrats.be

De belegger betaalt een “instapgift ” voor een gekozen sociaal project. Hij kiest uit vijf sociale projecten die geselecteerd werden door het selectiecomité.

Luc Boelaert
Senior Financial Advisor chez TreeTop Asset Management Belgium

3. COMEQUI: beter leven aan het Kivumeer

De vzw COMEQUI, opgericht in 2008, stimuleert duurzaam ondernemerschap bij de landelijke bevolking aan de oevers van het Kivumeer. Zo wil ze hun inkomen en levensstandaard verhogen. De organisatie is op verschillende gebieden actief. Momenteel werkt ze aan de verbetering van de koffieproductie, moedigt ze de oprichting van coöperatieven aan, promoot ze biologische en fair trade landbouw en investeert ze in de socio-pedagogische opleiding van lokale spelers.
comequi.org

4. Louvain moocXperience: kennis verspreiden over de hele wereld

 Sinds 2013 maakt de UCLouvain deel uit van het internationaal consortium edX, dat opgericht werd door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Harvard University. Met ondersteuning van TreeTop via de Fondation Louvain ontwikkelt Louvain moocXperience online cursussen die openstaan voor iedereen. Het is ook de bedoeling om het onderricht op de campus aan te passen aan het profi el van de jongeren van vandaag, en knowhow en specifi eke kennis nationaal en internationaal te verspreiden. In juli bestond de Louvain moocXperience uit 36 MOOCs (22 in het Frans en 14 in het Engels), 200 georganiseerde sessies (sinds februari 2014) en 750.000 ingeschreven personen, verspreid over de hele wereld.
uclouvain.be/fr/universite-numerique/moocs

5. microStart: de lokale economie ondersteunen via microkredieten

 microStart, opgericht in 2011, verleent microkredieten tot 25.000 euro aan ondernemers die geen toegang hebben tot de klassieke fi nanciering via de banksector. In 2020 kende de organisatie 583 microkredieten toe en werd zo ruim 4 miljoen euro in de economie geïnjecteerd. Meer dan 2.200 personen konden een beroep doen op de diensten van microStart rond begeleiding en opleiding. microStart wil dit jaar meer dan 800 microkredieten verlenen voor een bedrag van meer dan 7 miljoen euro.
microstart.be

 Meer weten over deze projecten? U leest er hier alles over of op de websites van de vijf organisaties.

BIKE FOR KIVU – B4K – Een droom die werkelijkheid werd

De verenigingen EN AVANT LES ENFANTS en COMEQUI bundelden hun krachten om nog actiever ondernemerschap in Noord-Kivu te bevorderen. Nadat hun event door de coronapandemie tot twee keer toe werd uitgesteld, konden ze hun droom op 5 september 2021 eindelijk waarmaken. Via de samenwerking met drie andere spelers die actief zijn in Noord-Kivu – het Ngangi fonds, KKS en Agri-Est – ontstond BIKE FOR KIVU (B4K) dat een vijfhonderdtal deelnemers verzamelde in de betoverende omgeving van de Manoir de Profondval in Louvain-la-Neuve.

Grootouders, ouders en kinderen klommen op de fiets en volgden onder een stralende hemel de prachtige fietstochten die BEAUTIFUL SPORTS had uitgestippeld. De 500 fietsers, verdeeld in 71 groepen, doorkruisten velden en dorpen en ontdekten zo de Waals-Brabantse natuur. Verschillende fietsers kozen ook voor een degustatie van het BERTIMCHAMPS bier van de gelijknamige brouwerij.

De fondsenwerving kreeg extra steun van de sponsors onder leiding van TREETOP ASSET MANAGEMENT BELGIUM en de Congolese bank TRUST MERCHAND BANK en fi nanciert de projecten van de vijf organiserende verenigingen. De initiatiefnemers danken alle deelnemers, geldschieters, sponsors en partners. Dankzij hen is de droom werkelijkheid geworden en kunnen de vijf ontwikkelingshulporganisaties voortwerken rond ondernemerschap in Noord-Kivu.

Advertentie

TreeTop Private is een gepersonaliseerde beleggingadviesdienst aangeboden door Tree- Top Asset Management Belgium, een naamloze vennootschap naar Belgisch recht met vergunning voor beursvennootschap die onder toezicht staat van de Nationale Bank van België (de NBB), de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.