Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Met zijn nieuwe groeimodel is TreeTop klaar voor de toekomst

Van links naar rechts en van boven naar onder: Philippe Goossens, Philippe Lowet, Thierry Beauvois, Luc Boelaert, Catherine Spitaels, Olivier Debroux

In vijf jaar heeft TreeTop Asset Management jaar zijn aanpak helemaal heruitgevonden. Nu het een minderheidsdeelname in het Schotse Aubrey Capital Management heeft, onderscheidt TreeTop zich vandaag grondig van de grote banken. ‘Ons activabeheer is gebaseerd op een wereldwijde spreiding via een combinatie van uitstekende actieve vermogensbeheerders en geïndexeerde strategieën.’

Jacques Berghmans richtte midden jaren 2000 vermogensbeheerder TreeTop Asset Management op. De toekomst van het bedrijf was lange tijd gekoppeld aan het succes van beleggingsfondsen en converteerbare obligaties die Berghmans sinds 1988 samen met Hubert d’Ansembourg beheerde voor Belgische en internationale financiële instellingen. Die fondsen zetten zulke sterke resultaten neer dat de beheerde activa toenamen tot meer dan 3 miljard euro. Maar in 2008 stopte die groei.

Enerzijds had de financiële crisis een grote impact op de markt van de converteerbare obligaties. Anderzijds was de veranderde Belgische fiscale context erg nadelig voor de producten die TreeTop beheerde. De populariteit van deze activaklasse viel terug en de private bankers focusten meer op fondsen van eigen huis.

TreeTop Asset Management moest zijn werkwijze aanpassen en op zoek gaan naar een meer gespreid en harmonieuzer groeimodel.

Witte raaf

Om zijn productengamma uit te breiden, zocht Jacques Berghmans ‘performante beheerders met een wereldwijde beleggingsbenadering. Hij vond uiteindelijk zijn witte raaf: in 2014 nam hij een minderheidsparticipatie in het Schotse Aubrey Capital Management, een beheerder gespecialiseerd in het actief beheer op de wereldwijde beursmarkten. Het DNA van Aubrey Capital bleek identiek aan dat van TreeTop: talentvolle beheerders die hun eigen vermogensbeheer ontwikkelen.

‘Een wereldwijd indexfonds biedt zonder te veel kosten toegang tot een aanzienlijk deel van de wereldmarkt’
Jacques Berghmans
medeoprichter en beheerder TreeTop Asset Management
©Tim Dirven

‘Durven het comfort van de grote financiële instellingen achter je te laten en een eigen bedrijf oprichten, dat vind ik een belangrijk signaal. Wie op zoek gaat naar de goudhaantjes op de beurs, toont voor mij een onontbeerlijke ondernemingsgeest. Als je daarenboven met drie beheerders die sprong waagt, is er een duidelijke teamspirit, waarin iedereen bereid is om naar de ander te luisteren’, vindt Jacques Berghmans.

TreeTop slaagde er op die manier in zijn aanbod uit te breiden. In eerste instantie nam het bedrijf de strategie rond wereldwijde aandelen van Andrew Dalrymple, een van de drie stichters van Aubrey Capital, op in zijn beleggingsproducten. Dalrymple, die meer dan 35 jaar beleggingservaring heeft, bracht een deel van zijn professionele carrière door in Azië.

In februari 2021 behaalde hij in de categorie ‘Equity – Global Blend’, voor prestaties over een periode van vijf jaar, de 7de plaats op 910 vermogensbeheerders opgevolgd door het agentschap Citywire.

‘Wij waren zo tevreden over die samenwerking dat we ook andere strategieën van Aubrey Capital geïntegreerd hebben’, zegt Jacques Berghmans. ‘Een daarvan was de strategie die beheerd wordt door Sharon Bentley-Hamlyn, die focust op kleine en middelgrote Europese kapitalisaties. In februari 2021 stond die in de categorie “Equity – Europe Blend” over vijf jaar op de 3de plaats op 311 beheerders.’

Eind 2020 integreerde TreeTop de Global Emerging Markets-strategie. Die zet aandelen in de kijker van bedrijven die voordeel halen uit de consumptiegroei in groeimarkten. In februari 2021 stond deze strategie, op vijf jaar bekeken, bij Citywire nog altijd op de 11de plaats op 414 beheerders in de categorie ‘Equity – Global Emerging Markets’.

Bij TreeTop zijn de beheerders specialisten met echte “conviction” strategieën, benadrukt Jacques Berghmans. We volgen met onze teams aandelen overal ter wereld op en selecteren voor elke strategie tussen de 35 en 50 posities. Die sterke concentratie leidt tot een grotere volatiliteit op korte termijn dan de beursindexen.

‘De voorbije vijf jaar is TreeTop Asset Management radicaal veranderd’
Jacques Berghmans
medeoprichter en beheerder TreeTop Asset Management

Elk fonds kan individueel bekeken tijdelijk underperformen, dat hoort nu eenmaal bij actief beheer. Die volatiliteit is de prijs die men moet ondergaan om een hoger rendement te behalen op lange termijn. We bevelen onze klanten dus aan om verschillende strategieën te combineren. Zo spreiden ze hun kansen op rendement.’ Zo won TreeTop Asset Management twee van de tien prijzen bij de uitreiking van de Kristallen Sicav door La Libre Belgique.

Indexbenadering

‘We raden onze klanten ook aan om een deel van hun middelen in indexfondsen te beleggen’, besluit Jacques Berghmans. ‘Een wereldwijd indexfonds biedt zonder te veel kosten toegang tot een aanzienlijk deel van de wereldmarkt en doet de volatiliteit van een aandelenportefeuille aanzienlijk dalen. Bovendien scoren de meeste beheerders niet beter dan hun referentie-index.’

TreeTop biedt zijn nieuwe klanten vandaag systematisch oplossingen aan die zijn aangepast aan verschillende risicoprofielen, en waarvan de blootstelling aan de wereldwijde beurzen gespreid is tussen indexbeheer en ‘conviction funds’.

Een radicale verandering

‘De voorbije vijf jaar is TreeTop Asset Management radicaal veranderd’, zegt Jacques Berghmans. ‘We zijn geëvolueerd van een onemanshow naar een bedrijf dat zich niet meer beperkt tot mijn type van beheer, maar zich ook richt op indexbeleggen en een beroep doet op de expertise van Aubrey Capital, dat een aantal fondsen beheert die tot de beste van hun categorie behoren.’

Goede prestaties behaal je alleen als je je openstelt voor alle aandelenmarkten wereldwijd, daarvan is Jacques Berghmans overtuigd. Tot slot herinnert hij eraan dat TreeTop Asset Management nog altijd een onafhankelijke speler is en dat zijn aandeelhouders zelf beleggen in de producten van de groep: ‘TreeTop en zijn aandeelhouders zijn de belangrijkste beleggers van de fondsen die we aan onze klanten aanbieden. Er is dus een gemeenschappelijk belang. Onze eerste doelstelling blijft de groei van het belegde vermogen.’

 

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.