De nieuwe elektrische fietsen zijn technische hoogstandjes geworden, met een kostprijs van minimaal 3.000 euro. Dat zet velen ertoe aan om de tweedehandsmarkt te verkennen. Maar wie kunt u vertrouwen?
Zo’n 28 procent van de Belgen – en 48 procent van de Limburgers, een record – bezit een elektrische fiets. Dat blijkt uit een onderzoek van Upway, een bedrijf dat refurbished elektrische fietsen verkoopt en tevens officiële partner is van Stromer. ‘België is een ideale markt voor elektrische fietsen’, zegt Toussaint Wattinne, medestichter en CEO van Upway. ‘Ons land heeft zich op grote schaal gestort op de aanleg van fietspaden, net als Nederland en Duitsland.’
‘In ons land rijden maar liefst een miljoen elektrische fietsen rond, en jaarlijks worden er 250.000 verkocht’
‘De regelgeving voor speed pedelecs is in België veel gunstiger dan in andere landen’, voegt Wattinne eraan toe. ‘Speed pedelecs die een snelheid van 45 km/u halen, zijn immers toegelaten op de Belgische fietspaden. Dat is een uitzondering in Europa. Bovendien kent de werkgever een interessante premie toe voor verplaatsingen met de fiets.’ Door hun krachtige motor zijn speed pedelecs geschikt voor dagelijkse verplaatsingen van meer dan 10 tot 15 km. Ze vormen een van de beste alternatieven voor de auto. Er wordt dan ook verwacht dat ze een sleutelrol gaan spelen in de koolstofvrije mobiliteit.
Eén land, drie markten
‘Met Wallonië, Brussel en Vlaanderen telt België drie markten voor de elektrische fiets’, vervolgt de ondernemer, die afkomstig is van Noord-Frankrijk en acht jaar lang de kneepjes van het vak leerde bij Uber. ‘In Wallonië vertegenwoordigen elektrische mountainbikes en stadsfietsen, zowel voor sportief gebruik als voor gebruik op fietspaden, 25 procent van onze verkoop. Speed pedelecs maken er minder dan 10 procent uit van de verkoop, terwijl dat in Vlaanderen en Brussel respectievelijk 20 en 15 procent is. De stadsfiets wordt in Vlaanderen de eerste keuze voor dagelijkse trajecten. Maar ook longtails en bakfietsen zijn er erg in trek.’ In ons land rijden maar liefst een miljoen elektrische fietsen rond, en jaarlijks worden er 250.000 verkocht.
Het wantrouwen overwinnen
Upway zet volop in op refurbished tweedehandsfietsen, een segment dat razendsnel aan het groeien is. ‘De prijs van een nieuwe elektrische fiets houdt veel mensen tegen op er één te kopen. De klassieke tweedehandsmarkt wekt dan weer een zeker wantrouwen op bij kopers omdat ze vrezen dat ze niet zouden weten tot wie ze zich moeten richten bij problemen. Er was in het verleden geen enkele speler die een antwoord kon bieden op de vraag naar volledig opgeknapte en betaalbare elektrische tweedehandsfietsen. Dankzij een garantie van één jaar genieten de kopers van een tweedehands elektrische fiets bij Upway bovendien van extra zekerheid.’
Upway ging met 500 Europese winkels – waarvan 50 in België – partnerships aan om oude elektrische fietsen terug te kopen en in te zamelen voor klanten die op zoek zijn naar een nieuwe fiets. Het bedrijf heeft de ambitie om geografisch verder uit te breiden.
Upway in cijfers
- November 2021: oprichting van Upway in de Parijse regio, met een opgehaald startkapitaal van 5 miljoen euro
- Eerste helft 2022: lancering in België, Duitsland en Nederland, met een kapitaalronde van 25 miljoen euro
- Maart 2023: lancering in de Verenigde Staten
- Al 10.000 verkochte refurbished fietsen in Europa
- Meer dan 1.500 fietsen beschikbaar op de website upway.be
- Gemiddelde prijs: 2.000 euro, gemiddeld tot 60 procent goedkoper dan een nieuw exemplaar