Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Blokverkoop biedt kansen aan investeerders én huurders'

Colin Sewalt, Commercieel Directeur bij Vooruitzicht

In het buitenland is blokverkoop reeds geruime tijd populair, ons land lijkt nu stilaan een inhaalbeweging te maken. Bij dit principe geven projectontwikkelaars investeerders de mogelijkheid om de enige eigenaar te worden van een volledig gebouw. ‘We bieden investeerders hiermee een zeer aantrekkelijk potentieel rendement’, zegt Colin Sewalt, Commercieel Directeur bij Vooruitzicht.

Als gebiedsontwikkelaar focust Vooruitzicht al meer dan honderd jaar op het ontwikkelen en realiseren van residentieel vastgoed in de ruime regio van de provincie Antwerpen. ‘Het succes van een investeerder zit in het verlengde van ons jarenlange DNA, het creëren van een warme thuis voor onze klanten’, getuigt Colin Sewalt. ‘Vandaag zijn meer dan zevenentachtig procent van onze kopers particuliere eindgebruikers, die vastgoed kopen om er zelf te gaan wonen. Onze stamboom is als het ware de hefboom voor investeerders.’  

Kansen voor investeerders en huurders

‘Sinds oktober zetten wij ook tijdelijk in op blokverkoop. Daarmee creëren we aantrekkelijke investeringskansen én verhogen we het aantal wooneenheden op de huurdersmarkt’, vertelt Colin Sewalt. Dat laatste is uit sociaal-maatschappelijk oogpunt een belangrijke troef. Want volgens de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB) overstijgt de vraag op de huurmarkt momenteel het aanbod. Bovendien verwachten experts dat tegen 2030 het aantal huiseigenaars zakt met vijf procent, terwijl het aantal huishoudens blijft stijgen.

Advertentie

Vandaag zijn meer dan zevenentachtig procent van onze kopers particuliere eindgebruikers, die vastgoed kopen om er zelf te gaan wonen. Onze stamboom is als het ware de hefboom voor investeerders.

Colin Sewalt
Commercieel Directeur bij Vooruitzicht

Vooruitzicht heeft nog altijd de ambitie om tussen nu en eind 2022 niet meer dan twintig procent van zijn totale vastgoedtransacties via investeerders te realiseren. ‘Door de jarenlange focus op verkoop aan eindgebruikers laten onze gebiedsontwikkelingen het toe om meer invulling te geven aan de huurmarkt’, zegt Colin Sewalt.

‘Meer dan twintig procent zou afbreuk kunnen doen aan onze filosofie om tot aan de verkoop van de laatste woning in een wijk grip te houden op de (huur)markt.’ Vooruitzicht realiseert immers kwalitatieve en duurzame wijken voor een dwarsdoorsnede van de volledige bevolking: van betaalbare starterstudio’s tot exclusieve penthouses. En dat op topliggingen qua bereikbaarheid, openbaar vervoer, groen en winkels.  

Diverse investeerders en begeleiding

Blokverkoop spreekt diverse investeerders aan. Zo zijn bijvoorbeeld particuliere investeerders, family offices en buitenlandse investeerders potentiële kandidaten. Voor hen is blokverkoop een mooie manier om hun investeringsstrategie mee te diversifiëren.

De grootste voordelen voor investeerders zijn uiteraard dat ze als enige eigenaar kunnen worden van een volledig gebouw. ‘Ze hoeven geen verantwoording af te leggen aan andere mede-eigenaars, waardoor er geen discussies of meningsverschillen over bepaalde beslissingen kunnen ontstaan’, zegt Colin Sewalt. ‘We kunnen blokkopers indien gewenst volledig ontzorgen: van afwerking, naar rentmeesterschap, begeleiding bij het vinden van huurders tot zelfs de volledige meubilaire inrichting.’

Gebiedsontwikkeling in Turnhout, Heizijde

Concrete projecten

Vooruitzicht reserveert sinds oktober op vier grote sites die het toelaten één tot maximum twee blokken voor blokverkoop, onder meer in gebiedsontwikkelingen in groot Antwerpen en Turnhout. Dit kan gaan van een gebouw met een achttal appartementen voor particuliere investeerders tot gehele bouwvelden voor institutionele beleggers. ‘Niet elk project en elke woonwijk zijn geschikt voor blokverkoop’, verduidelijkt Colin Sewalt. ‘Er moet een gezonde balans zijn tussen huurders en kopers. Ook de mix tussen huizen en appartementen in diverse prijscategorieën dient optimaal te zijn.

Last but not least wijst Colin Sewalt op een van de grootste voordelen voor investeerders in blokverkoop. ‘We geven ze de mogelijkheid om aan te haken op aantoonbaar succesvolle gebiedsontwikkelingen. Bij hun investering krijgen ze er nog eens erg scherpe aankoopprijzen en mooie potentiële rendementen bovenop.’

Geïnteresseerde investeerders kunnen voor meer informatie terecht op www.vooruitzichtinvest.be/blokverkoop

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.