Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Hoeveel verdient u netto als zelfstandige?

Franky Haesevoets, afgevaardigd bestuurder Xerius ©Xerius

Bent u creatief en ondernemend? Droomt u ervan zelfstandige te worden, maar kunt u de financiële gevolgen van uw keuze moeilijk inschatten? Dienstengroep Xerius heeft een bruto-netto calculator ontwikkeld waarmee u uw inkomen als zelfstandige nauwkeurig kunt simuleren.

Heel wat creatieve en ondernemende werknemers durven de sprong naar een bestaan als zelfstandige niet te wagen. Ze maken zich zorgen over het financiële luik. Om die drempel weg te nemen, heeft de dienstengroep Xerius een bruto-netto calculator ontwikkeld. Twee vragen staan daarbij centraal. Hoeveel moet u factureren als zelfstandige en hoeveel verdient u daar echt mee?

‘We geven kandidaat-zelfstandigen goesting om ondernemer te worden door hun angsten en onzekerheden weg te nemen.’
Franky Haesevoets
afgevaardigd bestuurder Xerius

Op de gratis tool vertrekt u vanuit een gemiddelde berekening van een zelfstandig ondernemer en vult u stapsgewijs op maat uw financiële paramaters in, bijvoorbeeld hoeveel dagen u wil werken, hoeveel kosten u kunt aftrekken, welke voordelen u wilt genieten, enzovoort. De software houdt ook rekening met de kennis waarover Xerius beschikt over het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ). ‘De tool trekt alle kosten af en schat nauwkeurig in hoeveel u overhoudt’, legt Franky Haesevoets uit, afgevaardigd bestuurder van Xerius.

Goesting om te ondernemen

Het aantal zelfstandigen in bijberoep nam de voorbije vijf jaar toe met 12 procent, tot ruim een kwart miljoen werknemers. ‘Ruim drie op vier maken er niet hun hoofdberoep van omdat ze hun veilig inkomen niet willen verliezen. Met de tool kunnen loontrekkenden met zelfstandige ambities perfect inschatten hoeveel ze moeten factureren om hun gewenst nettoloon over te houden’, legt Haesevoets uit.

‘De vraag naar een bruto-netto calculator voor zelfstandigen is enorm. Dat merken we aan de vragen die personen met ondernemingsambities stellen aan ons Ondernemingsloket en op websites en platforms. Ook de populairste blogs op onze site hebben allemaal betrekking tot die bruto-netto berekening.’

Bruto-netto calculator

Xerius biedt advies op elk terrein van ondernemerschap. ‘Met deze tool willen we mensen begeleiden die de sprong wagen naar het statuut van zelfstandige. Anders gezegd, we willen hen goesting geven om ondernemer te worden door hun angsten en onzekerheden weg te nemen. Dat kan, als ze een realistische en concrete berekening krijgen van wat die sprong voor hen betekent. Met de bruto-netto calculator bieden we hen een houvast, gratis en op maat.’

Toegankelijk voor iedereen

De tool is meteen toegankelijk voor iedereen die een zaak wil starten, gebruikers moeten alleen een e-mailadres invullen. Het resultaat maakt ook de taak van de boekhouder eenvoudiger. Als de berekende inkomsten te laag uitvallen, kan de boekhouder met de kandidaat-zelfstandige bekijken welke oplossingen mogelijk zijn om de zaak toch rendabel te maken.

‘De tool schat nauwkeurig in hoeveel u overhoudt.’
Franky Haesevoets
afgevaardigd bestuurder Xerius

Xerius werkte voor de bruto-netto calculator samen met softwarebedrijf Teal Partners, dat met de steun van VLAIO en de technologie van DTAI-KU Leuven de berekeningsmotor achter de tool bouwde. Het sociaal secretariaat SD Worx leverde de knowhow om netto naar bruto om te zetten. Een erkende boekhouder controleerde en valideerde de berekeningen.

Door de calculator zo nauwkeurig mogelijk te maken, en deze voor iedereen open te stellen, wil Xerius op deze manier mee bijdragen aan het stimuleren van ondernemerschap in België. In 2017 waren er in België ruim 1,1 miljoen zelfstandigen ingeschreven, een cijfer dat de dienstengroep elk jaar meer en meer wil doen stijgen.

Bruto-netto calculator

Ontdek de tool op xerius.be/brutonetto.

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.