Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Het vastgoedaanbod van de Belgische kust

©Emy Elleboog

Het aanbod aan de Belgische kust is erg divers. Makelaar Hilde De Meulemeester van Vinta Invest somt de belangrijkste kenmerken van vijf badsteden op.

De Haan

De Haan straalt met zijn belle-époquestijl en beschermd dorpsgezicht rust uit. Er is geen hoogbouw en de commercialisering is er beperkt. Het beschermde polderlandschap en de combinatie bos-duin-zee creëren een permanent vakantiegevoel. Het recreatiecentrum Sunparks biedt extra mogelijkheden in de wintermaanden. De vastgoedprijzen stijgen er gestadig, maar dorpinwaarts biedt de herverkoopmarkt mooie opportuniteiten. Grootse masterplannen staan niet meteen op de agenda, maar er wordt wel permanent verfraaid. Het nieuw ingerichte dorpsplein en de volledige hernieuwing van de zeedijk in Wenduine - inclusief nieuw zwembad en cultuurcentrum - zijn mooie illustraties.

Knokke-Heist

Knokke-Heist kent een ongeziene stadsontwikkeling die oog heeft voor de volgende generaties. Cultuur, sport en ontspanning vormen de rode draad in de talrijke ontwikkelingen. Het masterplan ‘Strand en Dijk’ moet de belangrijkste openbare ruimte in de gemeente vorm geven. De nieuwe ziekenhuiscampus AZ Zeno, het sportcomplex Stadion Olivier, een tweede golfinfrastructuur, het publieke stadsrandbos en de recente investeringen in Het Zwin getuigen van veel dynamiek. Ook mobiliteit is een belangrijk aandachtspunt. Betaalbare woonprojecten moeten de reputatie van duurste badstad ontkrachten. Eigenaars betalen hier trouwens geen gemeentebelastingen.

Advertentie
©Sofie Van Hoof

Koksijde

Koksijde is in volle expansie. De op één na duurste badstad biedt veel sport- en cultuurfaciliteiten voor jong en oud. Eigenaars betalen er evenmin gemeentebelastingen, en de aansluiting op de E40 garandeert een vlotte mobiliteit. De zeedijkvernieuwing tot aan Sint-Idesbald is een belangrijke opsteker, en er liggen drie masterplannen op tafel die weliswaar nog goedgekeurd moeten worden. Een ervan moet het militair domein omvormen tot een plek die woningen, bedrijven en vliegrecreatie samenbrengt en tegelijkertijd het dorpsgevoel aanwakkert. Ook de masterplannen ‘Oostduinkerke Dorp’ en ‘Inbreiding Koksijde Dorp’ zijn veelbelovend.

Nieuwpoort

De jachthaven van Nieuwpoort is de grootste van Noord-Europa en wordt vanaf eind dit jaar nog uitgebreid. Er komen groenvoorzieningen, verkeersvrije pleinen en een nieuwe verbindingsbrug met de stad. Ook het Kaaiplein werd recent vernieuwd en heraangelegd. De rest van de historische binnenstad wordt in het najaar van 2017 aangepakt. De wandelpromenade langs de monding van de IJzer, uitgebreide shoppingmogelijkheden en de geplande wandel- en fietsvriendelijke verbinding tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad zijn belangrijke pluspunten. Een nieuwe grote ondergrondse parking in Nieuwpoort-Bad, met daarboven een open plein- en parkomgeving, zal eveneens bijdragen tot de beleving.

©Jef Boes

Oostende

De ‘Koningin der Badsteden’ biedt faciliteiten voor een gevarieerd publiek. De vlotte verbinding via de invalsweg en het station zijn belangrijke troeven. Deze levendige stad zal de komende jaren een gedaanteverwisseling ondergaan. Enerzijds door de opfrissing van bepaalde buurten in de stadskern, anderzijds door de stadsrandontwikkeling. De masterplannen ‘Stationsomgeving Oostende’ en ‘Oostende Oosteroever’ klinken veelbelovend. De Baelskaai is al volop in ontwikkeling, en iets verderop komt er ook een nieuwe verkaveling met een verkeersvrije doorsteek naar de zeedijk en het strand. De herverkoopmarkt biedt hier eveneens opportuniteiten voor investeerders.

©Photo News

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.