Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe krijg ik mijn aanvullend pensioen als zelfstandige in handen?

Het VAPZ, de IPT en de POZ genereren een extra pensioenspaarpot voor zelfstandigen. Maar belastingvrij zijn ze niet.

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) is voor een zelfstandige ondernemer de meest fiscaalvriendelijke manier om een pensioenspaarpot aan te leggen.

Het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) is voor een zelfstandige ondernemer de meest fiscaalvriendelijke manier om een pensioenspaarpot aan te leggen.

Op de uitkering van de VAPZ zult u een RIZIV-bijdrage van 3,55 procent en een solidariteitsbijdrage tussen 0 en 2 procent moeten betalen. Dat laatste percentage is afhankelijk van het bedrag van de uitkering.

Advertentie

De rest van het kapitaal wordt daarna belast volgens het systeem van de fictieve rente. Als u 65 jaar of ouder bent, betekent dit dat u gedurende 10 jaar 5 procent van het kapitaal bij uw inkomsten voegt in uw belastingaangifte. Bent u jonger dan 65, dan voegt u gedurende 13 jaar telkens een klein percentage van het pensioenkapitaal aan uw belastingaangifte toe. Van 61 tot 62 jaar is dat 4 procent en van 63 tot 64 jaar gaat het om 4,5 procent.

Individuele pensioentoezegging (IPT)

Bedrijfsleiders die een individuele pensioentoezegging hebben opgebouwd via hun vennootschap, zullen bij de opname van het gespaarde bedrag zowel sociale zekerheid als belastingen moeten betalen.

Bedrijfsleiders die een individuele pensioentoezegging (IPT) hebben opgebouwd via hun vennootschap zullen bij de opname van het gespaarde bedrag zowel sociale zekerheid als belastingen moeten betalen.

Vooreerst is er een solidariteitsbijdrage tot 2 procent op de totale uitkering en daarbovenop komt een RIZIV-bijdrage van 3,55 procent. Op het kapitaal min de winstdeling, en na aftrek van de solidariteitsbijdrage en de RIZIV-bijdrage geldt een belasting van 10 procent als de uitkering gebeurt vanaf 65 jaar en de verzekerde effectief actief is gebleven tot het moment van pensionering, ofwel een loopbaan heeft van minstens 45 jaar. Wordt het bedrag eerder uitgekeerd, dan is een belasting van 16,5 procent verschuldigd.

Op het bedrag na belasting zijn ook nog gemeentebelastingen verschuldigd.

Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)

Zelfstandigen met een eenmanszaak of vrije beroepers kunnen ook premies storten in een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen of POZ. Dat is een extra mogelijkheid naast het VAPZ om pensioen op te bouwen.

Het pensioenkapitaal van uw POZ is onderworpen aan de personenbelasting tegen een afzonderlijke aanslagvoet van 10 procent bij een vereffening bij leven vanaf de datum waarop u voldoet aan de voorwaarden om met vervroegd pensioen te gaan. In alle andere gevallen is een afzonderlijke aanslagvoet van 33 procent van toepassing. De eventuele winstdeling is vrijgesteld van die belasting.

Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.