podcast

Beleggen 101: beursbasics voor beginners

De beurs is een ongemeen boeiende plek maar kan ook complex en verwarrend zijn. In de eerste aflevering van ‘De Beurs Van Tegenwoordig’ geeft journalist Ellen Vermorgen, samen met Gert Bakelants, hoofdredacteur van De Belegger, een snelcursus ‘Beleggen 1.0’.

1. Waarom zou je beginnen met beleggen?

De intrestvoeten op spaarboekjes staat op een historisch dieptepunt. Veel mensen zetten daarom de stap naar de beurs. ‘Beleggen is het nieuwe sparen’, zegt Gert Bakelants, hoofdredacteur van ‘De Belegger’. Samen met Ellen legt hij uit dat - tenzij je op een verstandige manier aan het beleggen slaat - inflatie en lage intrestvoeten jouw spaarcenten elke dag minder waard maken.

2. Waarin wil je beleggen?

Zodra je beslist hebt de stap naar de beurs te zetten, moet je natuurlijk kiezen waarin je wilt beleggen. Er zijn heel wat exotische producten te koop op de beurs, van warranten over turbo's tot opties. Gelukkig zijn er volgens Bakelants maar twee soorten producten die je als startende belegger moet overwegen: aandelen en obligaties. Ellen en Gert overlopen de verschillen tussen beide en geven tips over hoe je voor jezelf de beste keuze maakt.

3. Hoe moet je beleggen?

Vaak vergeten maar zeer belangrijk: hoe krijg je toegang tot de beurs? Waar koop je een aandeel en wat moet je er daarna mee doen? Ellen en Gert nemen je mee in de wereld van de brokers, de beursmakelaars. Ze helpen je de broker kiezen die aansluit bij jouw behoeften en vertellen je waarvoor je moet uitkijken om niet opgezadeld te raken met torenhoge kosten.

Abonneer je op de feed van ‘De Beurs Van Tegenwoordig’ en beluister het volledige eerste seizoen. De podcast is te beluisteren via de verschillende podcastplatformen, zoals Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts en Megaphone.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud