podcast

De opmars van passief beleggen

Passief beleggen via trackers, een actief beheerd fonds kiezen of toch maar zelf je aandelen kiezen: een moeilijke keuze die heel wat nieuwe beleggers moeten nemen. Journalist Ellen Vermorgen gaat op zoek naar de beste optie.

In deze aflevering van ‘De Beurs Van Tegenwoordig’ speelt ze twee van haar collega’s tegen elkaar uit. Serge Mampaey neemt het op voor de individuele aandelen en Peter Van Maldegem pleit voor de fondsenwereld.

Kan je de markt verslaan?

Zo’n 95 procent van de particuliere beleggers haalt na kosten een slechter rendement dan een brede beursindex waarin je aan lage kosten kan beleggen. Zijn er dan nog argumenten om te kiezen voor actief beheerde fondsen of om zelf je aandelen te kiezen? Journalisten Serge Mampaey en Peter Van Maldegem vinden van wel.

De essentie

‘De Beurs Van Tegenwoordig’ is een podcast van De Tijd voor startende beleggers. Journalist Ellen Vermorgen verkent samen met haar gasten de nieuwste fenomenen uit de beurswereld en gaat op zoek naar de antwoorden op beursvragen van luisteraars. Beluister hier alle afleveringen van 'De Beurs Van Tegenwoordig'.

‘Het zit 'm in de strategie’

Zoals zo vaak zit de waarheid misschien ergens in het midden. Peter, Serge en Ellen zetten alle argumenten op een rij en komen tot de conclusie dat een combinatie van actief en passief beheerde fondsen, aangevuld met wat stockpicking, misschien wel de gulden middenweg kan zijn voor een startende belegger.

Wat moet dat kosten?

Vaak over het hoofd gezien, maar ongelooflijk belangrijk. De kosten die je betaalt om te beleggen, gaande van instapkosten, beheerskosten tot belastingen, kunnen je rendement enorm beïnvloeden. Peter, Serge en Ellen vertellen je voor welke kosten je moet uitkijken.

Abonneer je op de feed van ‘De Beurs Van Tegenwoordig’ en beluister het volledige eerste seizoen. De podcast is te beluisteren via de verschillende podcastplatformen, zoals Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts en Megaphone.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud