FIRE: met pensioen op je 30ste

Met pensioen gaan op je 30ste lijkt een utopie, maar de mensen die in de principes van FIRE geloven, streven daar wel naar. ‘Financial Independence, Retire Early’ is een subcultuur in opmars. Zuinig leven, veel sparen en beleggen. Dat is het recept waarmee je (zeer) vroeg met pensioen zou moeten kunnen. Maar kan dat zomaar? Ellen Vermorgen zoekt het uit in deze aflevering van De Beurs Van Tegenwoordig.

Wat zijn de FIRE-principes?

Ellen Vermorgen krijgt in deze aflevering het gezelschap van Sonja Verschueren, de chef van het personal-financekatern van De Tijd. Samen leggen ze haarfijn uit hoe mensen de FIRE-principes hanteren en toepassen en welke wiskundige logica schuilt achter dat ticket naar de vrijheid: heel vroeg in je leven met pensioen gaan.

De essentie

  • De Beurs Van Tegenwoordig is een podcast van De Tijd voor startende beleggers.
  • Journalist Ellen Vermorgen verkent samen met haar gasten de nieuwste fenomenen uit de beurswereld en gaat op zoek naar de antwoorden op beursvragen van luisteraars.
  • Beluister hier alle afleveringen van De Beurs Van Tegenwoordig.

Is FIRE er alleen voor de ‘happy few’?

Wie kan er vandaag vlotjes de helft van zij, inkomen sparen? FIRE worden klinkt alsof het alleen weggelegd is voor de ‘priviledged few’. De grootverdieners uit Silicon Valley bijvoorbeeld, vanwaar het FIRE-fenomeen komt overgewaaid. Verschueren legt uit dat de principes achter FIRE zeker niet voor iedereen haalbaar zijn, maar dat zelfs wanneer je ze maar voor 50 procent kunt uitvoeren, ze nog altijd kunnen bijdragen aan een gezondere financiële positie voor jezelf of je gezin.

Hoe realistisch is FIRE?

FIRE klinkt fantastisch, maar kan het ook echt in België? Kan je leven van je spaarpotje? Kan je volledig loskoppelen van de sociale zekerheid? Hoe zit dat dan bijvoorbeeld met je ziekteverzekering en belastingen? Ellen en Sonja onderwerpen de FIRE principes aan een strenge realiteitstoets.

Abonneer je op de feed van ‘De Beurs Van Tegenwoordig’ en beluister het volledige eerste seizoen. De podcast is te beluisteren via de verschillende podcastplatformen, zoals Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts en Megaphone.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud