Advertentie
Advertentie

Gerrit Jan Schaeffer is de CEO en een van de founding fathers van EnergyVille, een onderzoekinstelling voor duurzame energie en intelligente energiesystemen in Genk. In deze aflevering van De Tijd Vooruit loodst hij ons door de energietransitie.

Opnamedatum

De opname van deze aflevering van De Tijd Vooruit vond plaats op 16 december 2021, voor de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis.

Gerrit Jan Schaeffer heeft meer dan 30 jaar ervaring op de teller in de energiesector. Als onderzoeker én als ondernemer. In het eerste deel van deze aflevering van De Tijd Vooruit heeft host Bert Rymen het met hem over de bron van onze energie en het netwerk dat die energie tot bij de eindgebruiker brengt. Hoe ziet onze energiemix er over tien à twintig jaar uit? En hoe moet ons energienetwerk veranderen om de overgang naar duurzame energie mogelijk te maken?

Industrie

In deel twee van deze aflevering hebben we het over een van de grootverbruikers van energie in ons land: de industrie. Hoe kunnen we aan die energiebehoefte voldoen? Een perfect antwoord op die vraag is er volgens Schaeffer nog niet. Maar verdere technologische ontwikkelingen zullen ons helpen. Veel mensen halen bijvoorbeeld waterstof aan. Al heeft waterstof volgens Schaeffer het nadeel dat je heel veel zuiver water en heel veel elektriciteit nodig hebt om het te produceren.

Vervoer

Personenvervoer en transport op de weg elektrificeren zijn volgens Schaeffer sleutelpunten van de energietransitie. 'We zijn er nog niet, maar we zijn wel hard aan het werk om van die visie realiteit te maken.' Al is voor het heel zware vervoer op de weg nog meer technologische ontwikkeling nodig om elektrisch rijden mogelijk te maken. Schaeffer haalt het voorbeeld aan van een vastestofbatterij om lange trajecten te kunnen rijden met een zware lading.

Wonen

Onze huizen energiezuinig maken en volledig op elektriciteit laten draaien, is een van onze grootste uitdagingen. Ons woningenpark is verouderd en slecht geïsoleerd. Er zal een enorme inspanning nodig zijn en ontzettend veel goed geschoolde mensen om onze woningen up-to-date te brengen. De schaal van die uitdaging is enorm. Het goede nieuws is volgens Schaeffer dat we over alle nodige technologie beschikken om die aan te gaan en tot een goed einde te brengen.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud