Advertentie

Bush oogst kritiek met vergelijking Irak-Vietnam

-- (tijd) - De Amerikaanse president, George W. Bush, heeft gisteren een storm van kritiek over zich heen gekregen. Vooral de Democraten nemen Bush' vergelijking tussen de oorlogen in Irak en Vietnam scherp op de korrel. Ze riepen hem op zijn Irakbeleid onmiddellijk om te gooien.

President Bush trok in een speech voor oorlogsveteranen in Missouri enkele parallellen tussen de oorlogen in Irak en Vietnam. Hij waarschuwde dat een snelle terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak 'tot dezelfde catastrofe kan leiden als diegene die ontstond in Vietnam na het vertrek van de Amerikaanse soldaten'.

'Velen betoogden toen dat een Amerikaanse terugtrekking geen gevolgen zou hebben voor het Vietnamese volk. Maar miljoenen onschuldige burgers betaalden toen een prijs', zei Bush. Volgens hem dreigen in Irak niet alleen veel onschuldige burgers de prijs te betalen voor een Amerikaans vertrek. 'Als we Irak verlaten, haalt ook het terreurnetwerk Al Qaeda een overwinning. Dat zou hun leiders versterken en hun vele extra rekruten opleveren.'

Bush' uitspraken veroorzaakten gisteren een storm van kritiek in de VS. Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat, wees de vergelijking van de hand en voegde eraan toe dat de beslissing om Irak binnen te vallen 'een van de grootste blunders' in de Amerikaanse geschiedenis was. 'Onze soldaten zitten vast in een burgeroorlog en de strategie van de president creëert helemaal niet de voorwaarden om de stabiliteit in het land te herstellen', zei Reid.

Ook John Kerry, in 2004 de Democratische concurrent van Bush in de race naar het presidentschap en een Vietnamveteraan, schoot met scherp. 'Het verbaast me niet dat Bush de verschillen tussen Irak en Vietnam te simpel voorstelt en de tragische gelijkenissen over het hoofd ziet', zei Kerry. 'Als de president de lessen van Vietnam ter harte wil nemen, moet hij van koers veranderen. En wel nu.' Kerry noemde het ook 'onverantwoord' dat Bush de tragedie in Vietnam gebruikt om 'zijn mislukte Irakbeleid' te verdedigen.

Ook andere Vietnamveteranen spaarden hun kritiek niet. 'Wat ik van Vietnam heb geleerd, is dat we niet in staat waren de strijd tegen de opstandelingen te voeren. Hoe langer we bleven, hoe erger het werd', besloot de voormalige brigadegeneraal John Johns. LD

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud