Advertentie

EADS stevent af op nieuw schandaal

(tijd) - Bij het Europese luchtvaartconcern EADS lijkt een nieuw schandaal in de maak over vertrekpremies. Jean-Paul Gut, de voorzitter van EADS International, zou een ontslagvergoeding van minstens 12 miljoen euro eisen. Dat stond gisteren te lezen op de site van het Franse weekblad Capital.

Volgens Gut komt dat astronomische bedrag hem toe op basis van zijn contract en zijn anciënniteit. Gut begon in 1983, op zijn 22ste, te werken voor Matra- Défense, het filiaal van de groep Lagardère dat in 2000 samenging met Aérospatiale. De fusiegroep kreeg de naam EADS.

'Gut kunnen geen grote fouten worden aangewreven. Maar de Duitse medeaandeelhouders eisen al enige tijd zijn ontslag omdat hij in hun ogen te onafhankelijk opereert', luidt het.

Arnaud Lagardère, een jeugdvriend van Gut die ook goede maatjes is met de nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy, hield Gut lang de hand boven het hoofd. Maar sinds het belang van de groep Lagardère in EADS vorig jaar slonk tot 7,5 procent, is ook de invloed van Arnaud Lagardère verminderd.

Het is niet de eerste keer dat EADS bakken kritiek over zich heen krijgt over vertrekpremies. Vorige maand ontstond in Frankrijk een polemiek nadat was bekendgeraakt dat Noël Forgeard, de voormalige topman van het concern, een opstapvergoeding van 8,5 miljoen euro gekregen had. Dat bedrag was velen een doorn in het oog omdat Forgeard mee verantwoordelijk was voor de problemen rond de productie van de superjumbo A380.

Oplossing

Om een gelijkaardig schandaal te vermijden zou EADS nu koortsachtig op zoek zijn naar een oplossing voor het conflict met Gut. Mogelijk heeft het Qatarese investeringsfonds de sleutel in handen. QIA, dat een belang van ruim 6 procent heeft in zowel EADS als Lagardère, zou bereid zijn Jean-Paul Gut in dienst te nemen. Als welkomstgeschenk zou Gut een premie van minstens 12 miljoen euro krijgen.

De bekendmaking van de vertrekpremie van Forgeard liet de politiek vorige maand trouwens ook niet onberoerd. Het zette de belangrijkste presidentskandidaten, de neogaullist Nicolas Sarkozy en de socialiste Ségolène Royal, ertoe aan te beloven de gouden handdruk bij wet te verbieden als ze verkozen zouden worden.

LD

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.