Europese Unie werkt aan handelsakkoord met Rusland

(tijd) - De Europese Unie wil onderhandelingen starten over een vrijhandelsakkoord met Rusland. De onderhandelingen moeten in 2007 op gang komen. Dat zegden José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, en de Finse premier, Matti Vanhanen, gisteren. Barroso en Vanhanen hielden een persconferentie naar aanleiding van de start van het Finse voorzitterschap van de Europese Unie.

Het handelsakkoord met Rusland kan er pas komen nadat het Rusland lid is geworden van de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Het akkoord zou verder gaan dan de WHO-verbintenissen en onder meer niet-tarifaire handelsbelemmeringen wegwerken. Het akkoord zal ook een omvattend hoofdstuk over energie omvatten, zei een woordvoerder van de commissie gisteren.

Prioriteit

Finland, dat vanaf deze week voor zes maanden EU-voorzitter is, wil van betere relaties met Rusland een topprioriteit maken. In november vindt een top plaats met de Russische president, Vladimir Poetin, waar de principiële beslissing om een handelsakkoord te onderhandelen, genomen kan worden. De eigenlijke onderhandelingen over het akkoord zouden dan in de loop van 2007 van start gaan. JL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud