Advertentie

Liberalen forceren Leterme tot nieuwe onderhandelingen

-- (tijd) - 'De vervanging van het cdH door Ecolo of de PS is de enige uitweg om uit de impasse te geraken.' Met dat dreigement forceerde MR-voorzitter Didier Reynders (MR) met in zijn kielzog Open VLD-voorzitter Bart Somers gisteren een hervatting van de onderhandelingen voor een oranje-blauwe regering. Leterme besefte dat hij daarmee een groot risico nam, gezien de aanhoudende onverzettelijkheid van het cdH. Een tweede keer mislukken is namelijk uitgesloten.

Het ultimatum dat MR-voorzitter Didier Reynders begin deze week lanceerde, loopt vandaag af. Tegen vandaag moesten de regeringsonderhandelingen hervat worden na de opschorting door de communautaire crisis van eind vorige week. Toen daar gisterenavond omstreeks 18.30 uur nog geen uitzicht op was, bracht de woordvoerster van Reynders dat ultimatum in herinnering.

'Uiterlijk tegen 12 uur morgen (vandaag, red.) moeten de regeringsonderhandelingen hervat worden na de opschorting door de communautaire crisis van eind vorige week. In het andere geval houdt Reynders het voor bekeken en gaat hij zich met andere zaken bezighouden', benadrukte zijn woordvoerster.

Dat dreigement zorgde ervoor dat de onderhandelingen gisterenavond werden hervat. Uit die vergadering moest blijken of een doorstart voor oranje-blauw mogelijk is. Bij het ter perse gaan was die nog niet afgelopen.

Knelpunten

Het was nochtans niet de bedoeling van de formateur de onderhandelingen gisteren al te hervatten. Daarvoor had Leterme nog onvoldoende vooruitgang geboekt in de aftastende gesprekken met de verschillende oranje-blauwe partijvoorzitters. Het was zijn bedoeling een akkoord te vinden over een lijst met knelpunten waarover alle partijen bereid zijn te onderhandelen. Die lijst zou naast enkele sociaaleconomische punten ook de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde bevatten, evenals andere heikele communautaire dossiers.

Leterme spendeerde de voorbije dagen het grootste deel van zijn tijd aan het over de streep trekken van cdH-voorzitster Joëlle Milquet. Veel vooruitgang boekte de formateur niet. Het cdH bleef een staatshervorming, waarvoor een tweederdemeerderheid nodig is, weigeren. Dat bleek dinsdag al tijdens het Franstalig onderonsje waar Milquet zich naar verluidt onverzettelijk opstelde. En zolang cdH niet bewoog, was er ook voor de MR van Reynders weinig manoeuvreerruimte.

Niet onder de indruk

Ook gisteren overdag week het cdH niet van zijn standpunt af: 'We hebben met de vier partijen om de onderhandelingstafel 81 zetels. Dat is geen tweederdemeerderheid. Het is toch bizar dat we met vier partijen een regeerakkoord zouden goedkeuren met daarin maatregelen die we zonder bijkomende partners niet kunnen uitvoeren. De liberalen zeggen steeds dat Milquet de PS mee in de regering wil, maar het zijn diegene die een tweederdemeerderheid eisen die dat willen.'

Door de onverzettelijke taal van het cdH dreigden de liberale onderhandelaars er gisteren mee in de plaats van het cdH een andere Franstalige partij aan de onderhandelingstafel uit te nodigen. 'Een toetreding van de PS of Ecolo in plaats van de Franstalige christendemocraten, is voor Reynders niet langer uitgesloten, klonk het. Ook in Open VLD-kringen was hetzelfde geluid te horen.

Bij het cdH was men niet onder de indruk. 'We zijn niet bereid alles te aanvaarden onder de bedreiging dat we niet langer deel zouden uitmaken van een regering', klonk het.

Ecolo

Met Ecolo erbij heeft de coalitie 79 zetels, met de PS erbij een comfortabele meerderheid van 91 zitjes. Ecolo ligt voor geen enkele partij echt moeilijk. Het is bekend dat Reynders veel beter opschiet met de Franstalige groenen dan met het cdH. De vraag is alleen of Ecolo bereid is in een rechtse regering te stappen. Veel te winnen hebben ze daar niet bij, tenzij ze heel wat kunnen binnenhalen.

De toetreding van de Franstalige socialisten is ook een optie, alleen ligt dat voor de andere partijen aan tafel veel moeilijker. De MR wil koste wat het kost bewijzen te kunnen regeren zonder de Franstalige socialisten. Open VLD en CD&V/N-VA kunnen een toetreding van de PS ook heel moeilijk verkopen aan hun achterban.

Het zal afhangen van de vergadering die gisteravond laat in de Kamer plaatsvond of het cdH aan boord blijft of niet. De toetreding van Ecolo of de PS lijkt alvast een heel moeilijke optie en bovendien nooit gezien. Een regering van Open VLD, CD&V/N-VA, MR en Ecolo zou betekenen dat de Franstalige groenen federaal in de meerderheid zitten en regionaal in de oppositie.

PBL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud