Advertentie

'Lonen vormen een te klein deel van bbp Europese Unie'

(tijd) - De lonen hebben sinds jaren geen kleiner deel gevormd van het bbp. Die situatie is onhoudbaar, de vruchten van de economische groei moeten meer gelijk worden verdeeld. Tegelijk moeten we wel blijven waken over de loonmatiging. Dat stelt de Europese Commissie en enkele Europese ministers van Financiën.

2006 was een schitterend economisch jaar en een paar weken geleden voorspelde de Commissie dat 2007 nauwelijks minder wordt. Op hun maandelijkse vergadering spraken de ministers van Financiën over de noodzakelijke reactie op dit goede nieuws.

Volgens het commissielid voor Economische Zaken, Joaquin Almunia, is de situatie onhoudbaar. De bedrijfswinsten stijgen snel, maar de laagste inkomens gaan er in veel landen op achteruit. Lonen vormen een steeds kleiner deel in de rijkdom van een land.

Advertentie

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurozone, stelt dat een groot debat nodig is over de verdeling van de winsten van de economische groei. De Duitse minister van Financiën, Peer Steinbrück, lijkt voorzichtiger. Hij beklemtoont het belang van loonmatiging om de concurrentiepositie en de werkgelegenheid op te krikken.

Almunia stelt daarom dat loonsverhogingen sowieso niet boven de stijging van de productiviteit mogen uitstijgen. Dat wordt volgens hem best op sectoraal- of ondernemingsniveau bekeken.

Geen van de ministers zei iets over winstdeelname. De ministers riepen wel hun eigen regeringen op de hoogconjunctuur te gebruiken voor de sanering van de overheidsfinanciën. Zeker Polen moet dat doen. Tegen het land wordt een procedure opgestart wegens het torenhoge tekort. DDW

Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.