Olie-export naar Estse havens belemmerd

(reuters) - Russische oliefirma's zoeken alternatieve exportroutes voor geraffineerde olieproducten na problemen met de spoorverbinding naar Estland. De Russische spoorwegen ontkennen dat de olietoevoer naar Estland werd stopgezet om politieke redenen. De Russische spoorwegen stellen dat er op de spoorverbinding onderhoudswerken worden uitgevoerd die twee weken kunnen duren.

Rusland verscheept een kwart van zijn geraffineerde olieproducten via de Estse havens van Tallinn en Muuga. Handelaars zijn volop op zoek naar alternatieve routes via Sint Petersburg en Kaliningrad aan de Baltische Zee, via Moermansk aan de Barentszzee en via de Oekraïense havensteden Odessa en Sevastopol aan de Zwarte Zee.

Ook de export van steenkool naar Estland stokt. Russische steenkoolexporteurs beweren dat de uitvoer van stoomkolen is stilgevallen bij een gebrek aan treinwagons. De spoorwegmonopolist RzHD heeft de exporteurs laten weten dat ze eigen wagons moeten gebruiken in plaats van de RzHD-wagons.

De spoorperikelen vallen samen met de toenemende spanningen tussen Rusland en Estland naar aanleiding van de verwijdering van een Russisch oorlogsmonument uit het centrum van Tallinn. Een woordvoerder van de Estse ambassade in Moskou zei dat de ernst van de zaak moeilijk in te schatten is. 'Ik kan enkel de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, citeren die gezegd heeft dat economische sancties geen verstandig middel zijn', zei de woordvoerder. Lavrov herhaalde gisteren dat de verplaatsing van de Bronzen Soldaat 'zeer negatieve gevolgen' heeft voor de relaties tussen beide landen.

De Estse ambassade wordt al sinds vorige week omsingeld door leden van Nashi, een Kremlingezinde jongerengroep. De Estse ambassadrice spreekt van een goed georkestreerde actie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud