Seoul behoudt inter-Koreaanse projecten

(tijd) - Zuid-Korea is niet van plan een punt te zetten achter twee door Hyundai Asan gelanceerde inter-Koreaanse economische projecten. Seoul waarschuwde zijn noorderbuur gisteren wel tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, geen tweede kernproef uit te voeren. Rice probeert de landen in de regio ervan te overtuigen de VN-resolutie tegen Noord-Korea na te leven. Gisteren was ze in Zuid-Korea en vandaag bezoekt ze Peking. China stuurde gisteren een hoge delegatie naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il voor overleg. Rice zal in Peking wellicht worden ingelicht over de resultaten van dit bezoek.

Toerisme

Rice herinnerde er in Seoul aan dat de VN-resolutie de financiering van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma verbiedt. Ze voegde eraan toe dat ze niet naar Seoul was gekomen om te dicteren wat de regering moet doen. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Christopher Hill, had woensdag nochtans zijn ongenoegen laten blijken over een inter-Koreaans toeristisch project waarbij Zuid-Koreanen een bezoek kunnen brengen aan de berg Kumgang in het noorden.

Zuid-Korea subsidieert gedeeltelijk de uitstappen naar Kumgang. De subsidies zijn bestemd voor studenten, oorlogsveteranen, bejaarden en gehandicapten die zich moeilijk een ticket kunnen veroorloven. Vorig jaar liepen de subsidies nog op tot 5 miljard won (4 miljoen euro). Sinds 1998 heeft het Kumgang-project Noord-Korea al 457 miljoen dollar opgebracht. Christopher Hill beschouwt het Kumgang-project er een als dat 'werd opgezet om geld te geven aan de Noord-Koreaanse autoriteiten'. Het ministerie van Hereniging liet gisteren weten dat het van plan is de subsidies stop te zetten.

Zakelijke contacten

Het Kumgang-project staat symbool voor de pogingen om beide Korea's te herenigen via zakelijke contacten. Dat was de grote droom van de oprichter van de Hyundai Groep, Chung Ju Yung, die in Noord-Korea geboren werd. De toeristische uitstappen naar de berg zijn in handen van Hyundai Asan, de inter-Koreaanse arm van de Hyundai Groep, dat ook sterk heeft geïnvesteerd in het industriepark Kaesong ten noorden van de inter-Koreaanse grens. Daar werken circa 8.300 Noord-Koreanen in 13 Zuid-Koreaanse ondernemingen. LDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud