Advertentie
Advertentie

Vande Lanotte geeft socialisten een smoel

Waar komen we vandaan, waar staan we en waar gaan we naartoe? Daar zal sp.a-voorzitter Vande Lanotte zondag in de Antwerpse Zuiderkroon zijn nieuwjaarsspeech aan ophangen. Het wordt de afsluiting van een congres, waarop een nieuwe socialistische beginselverklaring boven de doopvont wordt gehouden. Die beginselverklaring wordt de basis voor het verkiezingsprogramma van de sp.a.

De regeringsonderhandelingen worden volgens Vande Lanotte geen 'business as usual'. Ze zullen de richting voor het komende decennium aangeven. De sp.a-voorzitter wil er zijn stempel op drukken. Alles is in stelling gebracht voor wat een onvoorspelbare verkiezingscampagne wordt, zonder politieke voorakkoorden of afspraken. Het wordt ieder voor zich.

Vande Lanotte en de sp.a staan er inhoudelijk. Er liggen concrete zaken op tafel, zoals het voorstel om de uitgaven in de ziekteverzekering te beperken tot 3 procent plus de inflatie. Vande Lanotte zet de zaken op scherp, zoals in de discussie over het koningshuis en kernenergie. De sp.a stapt niet in een regering die terugkomt op de uitstap uit kernernergie.

Advertentie

De waslijst aan voorstellen is ingebed in de beginselverklaring, die het ideologische kader vormt. 'Wie de toekomst niet lijdzaam wil ondergaan, moet ze zelf vorm geven. De sp.a wil die toekomst verbeteren. Dat is het uitgangspunt van deze beginselverklaring. Onze leidraad daarin is: gelijke kansen voor iedereen', luidt de openingszin van de beginselverklaring. Het was een oefening die in alle partijgeledingen is gemaakt en de partij naar verluidt deugd heeft gedaan.

Door zich ogenschijnlijk boven het partijpolitieke gekrakeel te plaatsen slaagt Vande Lanotte er moeiteloos in in beeld te komen. Hij wil niet onzichtbaar zijn als het mediageweld tussen Guy Verhofstadt (VLD) en Yves Leterme (CD&V) losbarst. Kijk uit voor Vande Lanotte, is een waarschuwing die op bijna alle partijhoofdkwartieren wordt meegegeven. De sp.a-voorzitter wordt beschouwd als de derde hond in het kegelspel tussen de rivalen Verhofstadt en Leterme. En die honden durven al eens met het been aan de haal te gaan.

Spirit

Vande Lanotte en de sp.a mogen er dan wel staan, ze zijn toch enkele troeven kwijtgeraakt. Het kartel met Spirit biedt weinig of geen meerwaarde meer. En de sp.a is niet langer het winnende clubje van de teletubbies. De partij kan er niet langer prat op gaan de beste bestuurders in huis te hebben. Daarvoor liet Freya Van den Bossche in de regering iets te veel steken vallen. En Frank Vandenbroucke kon vanuit de Vlaamse regering het gat niet opvullen. Gelukkig straalt de verkiezingstriomf van Patrick Janssens in Antwerpen af op de sp.a.

Vande Lanotte zit ook gewrongen met het ABVV, dat na het Generatiepact zelfs even op ramkoers met de sp.a lag. Vande Lanottes pleidooi voor een splitsing van de arbeidsmarkt veroorzaakt tandengeknars bij het ABVV. Er wordt gemord aan de linkerzijde. Even leek Jef Sleeckx zelfs een krachtenbundeling van klein links te kunnen organiseren. En er is ook Groen!, dat zich links van links opstelt.

Vande Lanotte formuleert daarop een antwoord door een progressieve beweging op gang te trekken, waarin de sp.a met tal van verenigingen contracten wil afsluiten en de krachten wil bundelen. WVDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.