Advertentie

12 jaar cel voor Sharia4Belgium-leider Belkacem

Onder grote persbelangstelling komen de vermeende jihadisten van Sharia4Belgium aan in het Antwerpse justitiepaleis. ©BELGA

De Antwerpse rechtbank besliste woensdagochtend dat Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem 12 jaar cel krijgt. Syriëstrijder Jejoen Bontinck krijgt 40 maanden cel, maar alleen de voorhechtenis is effectief. Hun groepering is volgens de rechter een terroristische organisatie.

In totaal kregen 45 Sharia4Belgium-beklaagden vandaag hun vonnis te horen. Slechts 9 van hen waren effectief aanwezig in Antwerpen. De anderen zijn nog in Syrië of mogelijk al gesneuveld.

De hoofdbeklaagde was Fouad Belkacem. De leider van de radicale organisatie krijgt van de rechtbank 12 jaar cel. Jejoen Bontinck, een Syriëstrijder die onder grote mediabelangstelling door zijn vader uit het Arabische land werd teruggehaald, krijgt 40 maanden cel. Al is enkel de voorhechtenis effectief.

Terroristische organisatie

Eerder op de ochtend bestempelde de rechter Sharia4Belgium als een terroristische organisatie. Onder meer het Youtube-kanaal van de groepering, van waaruit teksten werden verspreid die de jihad verheerlijkten, overtuigde de rechter.

Ook de rekrutering van de jongeren voor een gewapende strijd maakt van Sharia4Belgium volgens de rechter een terroristische organisatie. De uitspraak was doorslaggevend bij de bepaling van de strafmaat.

Aandacht

Meer dan 15 cameraploegen stonden woensdagochtend voor de deur van het Antwerpse justitiepaleis, ook die van de grote internationale persagentschappen. Het geeft de interesse aan waarmee het proces tegen de groep Sharia4Belgium in binnen- en buitenland wordt gevolgd. Het is het grootste proces ooit in Europa tegen vermeende jihadisten.

Ons land staat bekend als een broeihaard van jonge jihadisten die naar Syrië trekken. In totaal zouden al zeker 350 landgenoten naar het land zijn getrokken om zich daar in de strijd te gooien.

Tijdens de uitspraak gelden erg strikte veiligheidsnormen in en rond het Antwerpse justitiepaleis. Een helikopter observeert de omgeving en de politie is massaal aanwezig. 

De Wever 

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt tevreden te zijn met de uitgesproken straffen in het proces rond Sharia4Belgium - zonder te willen ingaan op individuele gevallen - en stelt dat de rechtbank daarmee 'een signaal geeft dat de problematiek nu eindelijk ernstig genomen wordt en het gaat om een terroristische organisatie die met geweld onze samenleving ten gronde wil richten.'

Over de gevolgen voor de nabije toekomst in zijn stad zit hij met een dubbel gevoel. 'Enerzijds zal dit hopelijk een aantal jongeren afschrikken om bijvoorbeeld naar Syrië te vertrekken, anderzijds zijn er mogelijk ook personen die al zo geradicaliseerd zijn dat dit alleen maar wraakgevoelens oproept bij hen', aldus De Wever.

Als burgemeester voelt De Wever zich gesterkt in zijn beslissing om de voorbije jaren optochten van Sharia4Belgium of daaraan gelinkte personen te verbieden. Nu ziet hij het als zijn taak om 'te proberen vermijden dat we binnen een paar jaar opnieuw een dergelijk proces moeten meemaken.'

Antwerpen investeert daarom al geruime tijd in preventie tot op het individuele vlak toe, stelt hij. 'Die investeringen zijn het waard, want als we dat niet doen dreigt de maatschappelijke kost later nog veel groter te worden.' 

De uitgesproken straffen zijn volgens De Wever ook een signaal dat 'wie met extremisten gaat vechten, daar als volwassene een keuze over maakt', al moet elk geval wel afzonderlijk beoordeeld worden en is er soms zeker eveneens sprake van indoctrinatie.

Extra veiligheidsmaatregelen om eventuele wraakacties tegen te gaan komen er in Antwerpen allicht niet meteen, stelt de burgemeester, aangezien er nu al sprake is van een heel hoge staat van waakzaamheid. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud