Advertentie

5.500 verpleegkundigen tekort voor veilige zorg in ziekenhuizen

©ANP

Belgische ziekenhuizen zijn onderbezet, blijkt uit een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Om veilig te kunnen werken mag een verpleegkundige maximaal voor acht patiënten zorgen. Een Belgische verpleegkundige heeft evenwel gemiddeld 9,4 patiënten onder zijn hoede. De situatie is beter dan tien jaar geleden, maar blijft zorgwekkend.

Als een verpleegkundige voor te veel patiënten moet zorgen, kan dat wegen op de kwaliteit van de zorg en op de overlevingskansen van de patiënt.

In de studie geven verpleegkundigen aan dat ze wegens tijdsgebrek noodzakelijke zorg niet kunnen verlenen. 37 procent van de verpleegkundigen meldt dat ze tijdens hun laatste shift patiënten niet goed konden observeren en ze hen niet van houding konden veranderen om doorligwonden te voorkomen. Liefst 70 procent heeft geen tijd om patiënten te troosten of ermee te praten.

9,4
Patiënten
Een Belgische verpleegkundige moet voor 9,4 patiënten zorgen, terwijl 8 als het maximum wordt beschouwd.

Volgens het Kenniscentrum zijn er om onveilige situaties weg te werken op korte termijn 1.629 voltijdse werknemers nodig. Daarvoor is een bijkomend jaarlijks budget van 118 miljoen euro vereist. Om aan de norm van acht patiënten per verpleegkundige te komen zijn 5.500 extra mensen nodig. Daaraan hangt een jaarlijks kostenplaatje van 400 miljoen euro.

Knelpuntberoep

Door haar precaire budgettaire situatie heeft de overheid, die instaat voor de financiering van de verpleegdienst van ziekenhuizen, dat geld niet. Maar zelfs als het ter beschikking zou zijn, is het personeel nog niet gevonden. Verpleegkundige is een knelpuntberoep en volgens de ziekenhuizenkoepel Zorgnet-Icuro is voor elke drie vacatures slechts één kandidaat ter beschikking. De organisatie vraagt de regels te versoepelen, waardoor verpleegkundigen alleen worden ingezet als dat echt nodig is. Voor minder specifieke taken kan dan een beroep worden gedaan op anderen.

Eerder dan in extra geld ziet ook minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) een oplossing in hervormingen. ‘Extra geld is als olie aanbrengen op een ketting waarvan de schakels verkeerd zijn gemonteerd.’ Ze pleit voor meer samenwerking tussen ziekenhuizen, waardoor afdelingen kunnen worden gesloten en het personeel elders efficiënter kan worden ingezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud