Advertentie

Alarm over hervorming onderwijs

Raymonda Verdyck, de topvrouw van het Vlaamse gemeenschapsonderwijs. ©Tim Dirven

Het gemeenschapsonderwijs pleit ervoor de hervorming van het secundair onderwijs uit te stellen tot 2019.

Als het Vlaams Parlement geen akkoord over de nieuwe eindtermen bereikt, houdt het voor het gemeenschapsonderwijs geen steek om de hervorming van het secundair onderwijs volgend schooljaar al te laten ingaan. Dat zegt topvrouw Raymonda Verdyck aan de vooravond van het nieuwe schooljaar.

‘We willen geen hervorming invoeren die enkel een structuurhervorming is’, zegt Verdyck, die aan het hoofd staat van het GO!, de tweede grootste onderwijsverstrekker in Vlaanderen. ‘De inhoud is de kern van ons onderwijs. Het heeft geen zin studierichtingen om te gooien om pas daarna de te bereiken doelen van die studierichtingen, met name de eindtermen, definitief vast te leggen.’

Frontale botsing

Deze week botste de N-VA nog frontaal met de katholieke onderwijskoepel over de eindtermen. Die minimumdoelen bepalen wat leerlingen moeten kennen en kunnen als ze het onderwijs verlaten. Ook het politiek overleg daarover verloopt stroef.

Voor Verdyck is het duidelijk dat de vooropgestelde timing niet meer realistisch is. ‘1 september 2018 is uitermate moeilijk’, zegt ze. Verdyck hoopt dat de politieke discussie over de eindtermen voor het einde van het jaar beslecht kan worden.

Twee keer aanpassen

Dan hebben de onderwijsverstrekkers nog voldoende tijd om ze in leerplannen en handboeken te vertalen, waardoor de leerkrachten voldoende voorbereid zijn om de hervorming te laten ingaan op 1 september 2019. De hervorming van het onderwijs invoeren zonder nieuwe eindtermen zou betekenen dat leerkrachten in hervormde studierichtingen zich twee keer moeten aanpassen.

We willen geen hervorming invoeren die enkel een structuurhervorming is. De inhoud is de kern van ons onderwijs.
raymonda verdyck
topvrouw go!

‘Versta me niet verkeerd. Ik wil deze hervorming niet afremmen. Onze scholen zijn hier al volop mee bezig. De bereidwilligheid om stappen te zetten is er. Maar we willen het goed doen’, aldus Raymonda Verdyck.

Katholiek onderwijs

Ook Lieven Boeve, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, wil de hervorming en de nieuwe eindtermen samen laten ingaan. Wel waarschuwt Boeve ervoor dat de politieke discussie niet te lang meer mag aanslepen. ‘Onze scholen wachten op duidelijkheid, zodat ze kunnen starten met de modernisering. Desnoods moeten we maar aan de slag met de bestaande eindtermen.’

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hoopt eveneens dat de parlementaire discussie over de eindtermen op tijd beslecht raakt. Maar Crevits liet eerder al verstaan dat ze ook zonder nieuwe eindtermen de hervorming van het secundair onderwijs op 1 september 2018 wil laten ingaan. Ze stoomt daarvoor het wettelijk kader klaar. Als de Vlaamse regering de timing vastlegt, moeten de onderwijsverstrekkers volgen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud