Antwerpen: bubbel beperkt tot 10 vaste contacten, mondmaskers niet overal verplicht

Provinciegouverneur Cathy Berx riep vrijdag al op om het aantal sociale contacten te beperken. ©BELGA

De provinciale crisiscel Antwerpen beperkt het aantal sociale contacten de komende vier weken tot 10. In de stad Antwerpen moet iedereen boven de twaalf een mondmasker bij zich hebben, maar het hoeft niet overal gedragen te worden.

De Scheldestad is met 431 besmettingen op een week tijd op dit moment de plaats waar het coronavirus het hardst opnieuw de kop opsteekt. Daarom nam gouverneur Cathy Berx na overleg met haar noodplanningsdienst, de politie en Vlaamse en federale gezondheidsinspecteurs samengeroepen strengere maatregelen.

De sociale bubbel wordt beperkt in heel de provincie Antwerpen tot tien vaste contacten voor de komende vier weken. Voor alle duidelijkheid: het gaat om 10 externe contacten per gezin. Dat is minder dan de federale norm: de Veiligheidsraad legde de sociale bubbel vast op 15 personen die wekelijks kunnen wisselen.

De crisiscel roept ook op om zelfs binnen de sociale bubbel fysiek afstand te houden en om privéfeesten voorlopig uit te stellen. Ook wordt iedereen 'met aandrang verzocht' om van die tien contacten de naam, het adres en een telefoonnummer op te schrijven.

Het dragen van mond-neusmaskers wordt verplicht op alle 'drukke publiek toegankelijke plaatsen' voor alle personen boven de twaalf jaar. Openbare samenkomsten van meer dan 10 mensen worden verboden. Dat samenscholingsverbod werd zaterdag al in de stad Antwerpen ingevoerd, maar geldt nu voor de hele provincie.

Aanvullend voor de stad Antwerpen maakte burgemeester Bart De Wever zondag bekend dat iedereen boven de twaalf jaar vanaf maandag overal en altijd een mondmasker bij zich moeten hebben. Een algemene verplichting om het masker ook effectief te dragen komt er vooralsnog niet, volgens De Wever zodat er "geen absurde beperkingen worden opgelegd voor plaatsen waar en momenten wanneer de afstandsregel wel perfect gewaarborgd kan worden".

GAS-boetes

'We roepen iedereen op om zeer creatief te zijn in het verslaan van het virus en niet in het omzeilen van de maatregelen'.
Cathy Berx
Gouverneur Provincie Antwerpen

De provinciale maatregelen gelden voor vier weken. De crisiscel hoopt dat er dan na die periode een sterke daling van het aantal besmettingen te dien zal zijn. Maar het opvolgen van de regels is cruciaal, benadrukt de crisiscel die geleid wordt door Berx. 'We roepen iedereen op om zeer creatief te zijn in het verslaan van het virus en niet in het omzeilen van de maatregelen'.

De provincie geeft aan dat er consequent en streng zal toegezien worden op de naleving van de regels en vraagt de gemeenten hiervoor GAS-boetes uit te schrijven.

De crisiscel verwacht dat er met goede naleving en handhaving geen echte softe lockdown moet komen. 'Dat scenario willen wij en iedereen absoluut vermijden'.

Verkleinen bubbel

Het stond in de sterren geschreven dat op de crisisvergadering tot een verstrenging zou worden overgegaan. Heel wat virologen hadden de voorbije dagen gepleit voor het verkleinen van die bubbel. Berx riep vrijdag al op om tijdelijk slechts 2 tot 5 mensen meer te ontmoeten. Ook de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt dat mensen nu even wat minder contacten moeten hebben.

Vrijdag hadden de Antwerpse huisartsen en spoedartsen in een open brief de Antwerpenaren gevraagd om binnen te blijven via een 'vrijwillige lockdown'. Uit de eerste bevindingen blijkt dat de opstoot te wijten is aan te veel nauwe sociale contacten en aan het niet opvolgen van thuisisolatieregels.

Antwerpen mijden

Viroloog Marc Van Ranst roept op Twitter intussen op om Antwerpen niet te bezoeken. 'Antwerpen is een bruisende en fantastische stad en een bezoek meer dan waard. Maar niet nu', schrijft Van Ranst. Hij vraagt mensen om pas naar de stad te komen als de grote Covid19-uitbraak weer onder controle is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud