Antwerps OCMW stuurt privédetectives af op leefloners

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) wil fraude tegengaan door de bezittingen van leefloners in het buitenland te screenen. ©BELGA

Het OCMW van Antwerpen gaat een privé-onderzoeksbedrijf inschakelen om te controleren of kandidaat-leefloners eigendommen of inkomsten hebben in het buitenland.

De privédetectives zullen vooral onderzoek doen in Marokko of Turkije, landen die er niet happig op zijn om gegevens te delen. Ze zullen nagaan of leefloners en kandidaat-leefloners in het buitenland niet te veel middelen hebben om hier nog in aanmerking te komen voor een leefloon.

'Ik wil niet aan de belastingbetaler uitleggen dat ik niet alles gedaan heb om misbruik te voorkomen.'
Fons Duchateau
OCMW-voorzitter Antwerpen

OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) bevestigde het nieuws dat door de VRT werd bekendgemaakt. 'In Nederland gebeurt dit al jaren', zegt Duchateau. 'De gegevens worden meegenomen in de middelentoets waarin we nagaan of iemand onvoldoende eigen inkomsten heeft en recht heeft op een leefloon.' 

Het gespecialiseerde bedrijf in kwestie zal samenwerken met lokale advocaten en onderzoekers om gegevens uit het kadaster te bekomen. Het gaat om volstrekt legale activiteiten, benadrukt het Antwerpse OCMW, en bovendien zouden er niet meer gegevens gezocht worden dan sowieso het geval is bij een middelentoets.

Fraude

In Nederland zouden soortgelijke projecten erg succesvol zijn. Na een preselectie blijken volgens Duchateau 50 tot 60 procent van de verdachte leefloonaanvragen frauduleus te zijn.

60%
Bij gerichte controles blijken in Nederland 50 tot 60 procent van de verdachte leefloonaanvragen frauduleus te zijn.

'Deze cijfers rechtvaardigen zeker de aanvullende controle bij de middelentoets', vindt Duchateau. 'Ik wil niet aan de belastingbetaler uitleggen dat ik niet alles gedaan heb om misbruik te voorkomen, voor ik solidariteit vraag. Ik zal er ook alles aan doen om geld terug te vorderen als er sprake is van fraude.' 

Ook de sociale huisvestingsmaatschappijen zullen volgens Duchateau mee in het verhaal stappen, aangezien mensen die eigendommen hebben in hun thuisland in principe niet in aanmerking komen voor een sociale woning in België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content