Advertentie

Asielcrisis kost 120 miljoen euro extra aan leeflonen

©Dieter Telemans

De regering verwacht volgend jaar 18.000 erkenningen voor vluchtelingen en gaat ervan uit dat de asielcrisis 120 miljoen euro extra zal kosten aan leeflonen voor vluchtelingen.

Dat bevestigt Julien Van Geertsom, topman van de overheidsdienst maatschappelijke integratie.

De stroom asielzoekers blijft aanzwellen. Er stonden gisteren opnieuw ruim 500 mensen aan te schuiven voor registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen (CGVS), de overheidsdienst die oordeelt of mensen erkend worden als vluchteling of niet, verwacht tegen volgend jaar maandelijks gemiddeld 2.500 eindbeslissingen in asieldossiers te nemen. Dat is ruim dubbel zo veel als vandaag. ‘Zes op de tien van alle asielzoekers worden momenteel erkend. Door de internationale situatie ziet het er sterk naar uit dat die beschermingsgraad van 60 procent niet zal zakken’, zegt Dirk Van den Bulck, topman van het CGVS.

Vluchtelingen die in hun thuisland over een huis beschikken, hebben geen recht op een sociale woning in Vlaanderen. Dat staat vrijdag in De Morgen. Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) zegt dat ze de wet volgens de regels toepast.

'Enkel mensen zonder bestaansinkomen en zonder een woning in hun vaderland komen daarvoor in aanmerking. Dat is bepaald in de regelgeving', zo zegt Homans. 'Dat geldt voor iedereen. Niet enkel voor een vluchteling.'

Vera Van der Borght, voorzitter van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, bevestigt dat zij niet anders kunnen dan de wet uitvoeren. 'Van zodra je een eigen woning bezit in het binnen- of het buitenland, kom je niet in aanmerking voor een sociale woning.

'Dit is hallucinant', reageert Kamerlid Monica De Coninck (sp.a). 'Wat is in vredesnaam de waarde van het hebben van een eigen woning in oorlogsgebied? Denkt Homans nu echt dat ze die gaan verhuren of houden als vakantieverblijf?'

De cijfers van het CGVS betekenen dat er volgend jaar waarschijnlijk in 18.000 dossiers erkenning wordt gegeven, drie keer zo veel als vorig jaar. Omdat dossiers dikwijls over meerdere personen gaan, wordt er rekening mee gehouden dat volgend jaar 23.400 mensen erkend zullen worden als vluchteling.

Dat betekent een flinke meerprijs voor de OCMW’s. Die staan in voor de uitbetaling van de leeflonen die asielzoekers na hun erkenning tot vluchteling krijgen. Daar hebben ze recht op, al is het niet zo dat alle vluchtelingen een leefloon krijgen. Het OCMW onderzoekt eerst of ze niet zelf over genoeg middelen beschikken. En een deel vindt werk. Bijna twee op de tien vluchtelingen vindt meteen na zijn erkenning werk; na vijf jaar is dat iets meer dan de helft.

De OCMW’s vroegen aan minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (MR) extra middelen voor de opvang en begeleiding van asielzoekers. Na een evaluatie komt Borsus op een extra kostprijs voor de begroting 2016 van ongeveer 120 miljoen euro, is in regeringskringen te horen. Dat cijfer legt hij vandaag voor op de ministerraad.

Dit jaar is er ongeveer 933 miljoen euro gebudgetteerd voor leeflonen. De stijging van het aantal vluchtelingen speelt minder voor de begroting 2015, maar zal vooral volgend jaar beginnen door te wegen.

De sterke toename van het aantal asielaanvragen begon in juli, maar het duurt gemiddeld drie tot vier maanden voor de beslissing over een erkenning valt. Daardoor zullen de extra kosten pas vanaf volgend jaar aantikken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud