Azerigate: Destexhe neemt ontslag uit Raad van Europa

MR-senator Alain Destexhe. ©BELGA

Dat doet de MR-senator nadat dinsdag bekend was geraakt dat een Belgische vzw, opgericht door hem en voormalig Open VLD'er Stef Goris, al zeven jaar gebruikt wordt om de verkiezingen van het autoritair regime in Azerbeidzjan te legitimeren.

Destexhe, ook Brussels Parlementslid, stapt op uit de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Voor die Raad werkte hij aan een rapport over de mensenrechten in de voormalige Sovjetrepubliek.

'Door de aanvallen waar ik het doel van uitmaak, is het onvermijdelijk dat het debat in de erg gepolitiseerde vergadering nu op mij focust en niet op de inhoud van mijn rapport', verklaart hij op Facebook. 'Aan de voorwaarden voor een sereen debat wordt niet meer voldaan.'

In een reactie laat MR-voorzitter Olivier Chastel weten 'akte te nemen' van de aankondiging van Destexhe. Volgens de MR werd hij donderdag nog door de raad van bemiddeling en arbitrage van de partij, geleid door François-Xavier de Donnea, ondervraagd over de zaak.

Het is maar de vraag of Destexhe nu de zaak achter zich kan laten. Onder meer Pieter Omtzigt, een Nederlands lid van de Raad van Europa, wil meer duidelijkheid over de werking en financiering van de vzw van Destexhe. Die laatste houdt tot nader vol dat er geen sprake van een belangenconflict is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud