Bacquelaine: 'Leerkracht is zwaar beroep'

Leerkracht is een zwaar beroep, zegt pensioenminister Daniel Bacquelaine ©Photo News

Leerkracht een zwaar beroep? Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) vindt van wel, blijkt uit een werkdocument van de regering.

De kans wordt daarom steeds groter dat de leraren vroeger met pensioen mogen, schrijft De Morgen, die verwijst naar verschillende goed geplaatste bronnen. Het bestaan van het werkdocument wordt bevestigd aan De Tijd. 

Wie lesgeeft in het lager of secundair onderwijs zou in het gunstigste geval twee jaar eerder met pensioen kunnen. Kleuterleiders en leerkrachten in het bijzonder onderwijs zitten een categorie hoger en zouden tot vier jaar vroeger kunnen stoppen. Het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs vallen uit de boot.

De regering is het intussen eens over vier criteria die bepalen of iemand in aanmerking komt voor een zwaar beroep: moeilijke uren, fysieke belasting, veiligheidsrisico's en stress. Die laatste factor geldt niet als apart criterium. Wie alleen stress heeft, komt niet in aanmerking. Er zijn ook gradaties.

Voor alle duidelijkheid: het zijn de sociale partners die uiteindelijk de definitieve lijst opstellen in een volgende fase van de onderhandelingen. De regering lijnt met de lijst en de bijbehorende berekeningen de onderhandelingsmarge af, om vat te krijgen op het verdere verloop.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content