Advertentie
opmerkelijk

België slaat geen euromunten meer

De Belgische munten zijn bij de beste van Europa omdat ze het langst blijven blinken. ©Photo News

De Koninklijke Munt van België slaat vandaag haar laatste muntstukken. De overheid wil besparen en zoekt een overnemer in de privésector.

De beslissing werd vorig jaar genomen omdat de behoefte aan circulatiemunten drastisch is verminderd. Rekening houdend met de kosten was het volgens de overheidsdienst Financiën 'niet meer verantwoord zelf in te staan voor het slaan van euromunten'.

Daarom begon een zoektocht naar een overnemer in de privésector. Maar die is nog niet gevonden, berichten Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen maandag. Dat betekent dat voorlopig geen Belgische euromunten worden geproduceerd. 

Over de veiligheid en de kans op misdrijven als de muntslagerij wordt overgeheveld, maakt niemand zich grote zorgen. 'De veiligheidscontroles zijn streng genoeg om misbruik te vermijden', zegt André Toujour, afgevaardigde van de onafhankelijke vakbond Nuod, in Het Nieuwsblad.

Maar de kwaliteit is wel wat anders. 'De Belgische munten zijn bij de beste van Europa omdat ze het langst blijven blinken, de kop precies in het midden staat en er voldoende reliëf en diepte is.'

De 43 personeelsleden van de Koninklijke Munt blijven aan de slag bij de federale overheidsdienst Financiën

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud