België telt tot 200 militanten van organisatie die kalifaat nastreeft

Palestijnse aanhangers van Hizb ut-Tahrir nemen deel aan een rally voor de terugkeer van de Islamitische Staat. ©REUTERS

De radicaal-islamitische organisatie Hizb-ut Tahrir, die in sommige landen is verboden en een islamitische staat nastreeft, telt in ons land tot 200 militanten en actieve leden.

De zogeheten Islamitische Bevrijdingspartij of Hizb-ut Tahrir is al langer verboden in Duitsland. Ook in Rusland, China, Turkije en verschillende Arabische landen is ze in de ban geslagen. Het is een radicaal-islamitische organisatie die een kalifaat of islamitische staat nastreeft en de strenge islamitische shariaregels wil invoeren. Dat leidt tot oproepen om de democratie te ondergraven, het westerse kapitalisme als de grootste vijand van de islam te bestrijden, en geweld tegen vrouwen in het huwelijk goed te praten.

De Staatsveiligheid volgt Hizb-ut Tahrir, maar ze heeft geen info dat de organisatie in ons land tot geweld zou oproepen.
Koen Geens
Minister van Justitie

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V), bevoegd voor de Staatsveiligheid, heeft Hizb-ut Tahrir vertakkingen in verschillende grote Belgische steden. ‘Ze is onderverdeeld in een Turkse tak, die vooral actief is in Limburg, en een Arabische (Noord-Afrikaanse) tak.'

'Het exacte aantal leden of aanhangers in België is niet gekend. Dat is afhankelijk van wat men onder die begrippen verstaat. Maar het aantal actieve leden of militanten kan - ruwweg - op 100 tot 200 worden geschat’, onthulde Geens, na vragen van VB-Kamerlid Barbara Pas.

Minister Geens bevestigt dat de Staatsveiligheid de extremistische organisatie volgt. ‘De beweging streeft naar de oprichting van een theocratische islamitische staat en hanteert een sterk antiwesterse en antidemocratische retoriek. De activiteiten van Hizb-ut Tahrir beperken zich hoofdzakelijk tot het organiseren van conferenties en vergaderingen en het verspreiden van propaganda. Ze maakt ook gebruik van het internet om haar boodschap te verspreiden.’

Twee moslims zijn aan het bidden tijdens de demonstratie. De Hizb ut-Tahrir demonstreerde eind vorig jaar in Den Haag tegen de oorlog in Syrië. ©Hollandse Hoogte

Sharia4Belgium

De Belgische militanten treden minder in de openbaarheid dan hun Nederlandse medestanders. Boodschappen die de Nederlandse tak van Hizb-ut Tahrir al online over België heeft gezet, geven een inzage in zijn gedachtegoed. Zo wordt het terrorismeproces tegen Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem afgedaan als een ‘schijnproces, uitsluitend bedoeld als politiek statement’. De beweging heeft het over een ‘disproportionele veroordeling omwille van Belkacems moslimidentiteit’, gevoed door de ‘negatieve publieke opinie tegen Sharia4Belgium’.

Ook de oproepen van minister Geens om een Europese islam uit te bouwen, worden afgekraakt. Moslims die dat verhaal slikken, zijn verraders en wacht vernedering, luidt het. De organisatie stelt de aanslagen van 22 maart vorig jaar aan de kaak, maar ze worden geminimaliseerd tegenover de 200 mensen die stierven bij twee Amerikaanse drone-aanvallen.

Maar in tegenstelling tot het gelijkgezinde Sharia4Belgium zijn geen maatregelen in de maak om Hizb-ut Tahrir in ons land te verbieden. ‘De organisatie is al sinds de jaren 80 aanwezig in ons land en heeft hier tot op heden geen strafbare feiten gepleegd’, stelt Geens.

‘Er zijn tot op heden ook geen concrete banden vastgesteld tussen Hizb-ut Tahrir en groeperingen of personen die oproepen om te gaan strijden in Syrië. De Staatsveiligheid heeft geen informatie waaruit zou blijken dat de Hizb-ut Tahrir in België zou oproepen of aanzetten tot geweld.’

Sympathisanten

Buitenlandse voorbeelden hebben wel al aangetoond dat sommige daders van aanslagen voordien sympathiseerden met Hizb-ut Tahrir. Onder meer de IS-beul ‘Jihadi John’ zat tijdens zijn jaren aan de universiteit van Westminster op een campus waar de organisatie sterk vertegenwoordigd was.

Ook de dader van de aanslag in Stockholm begin vorige maand, waarbij vier mensen in een winkelstraat zijn omvergereden door een vrachtwagen, deelden op zijn Facebook-pagina niet alleen filmpje van de terreurgroep IS, hij uitte er ook zijn sympathie voor Hizb-ut Tahrir.

Maar het is moeilijk te achterhalen wat zich afspeelt tijdens bijeenkomsten van aanhangers, die vaak plaatsvinden in privéwoningen. Ook in landen zoals Duitsland, waar de organisatie wel is verboden, blijven sympathisanten bijeenkomen. Hizb-ut Tahrir bestaat dan ook al sinds 1953 en is actief in minstens 50 landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud