opmerkelijk

België verliest 10 hectare grond aan Nederland

De schiereilandjes liggen in de Maas, in de buurt van het Luikse stadje Eben-Emael. ©BELGA

Ons land schonk maandag twee schiereilanden in de Maas aan Nederland en kreeg er een kleinere lap grond voor in ruil.

De grens tussen België en Nederlands-Limburg wordt hertekend. Ons land schenkt met het Presqu'île de l’Illal en het Presqu'île d’Eijsden twee schiereilanden in de buurt van de Luikse gemeente Eben-Emael aan Nederland. In ruil krijgt ons land het Nederlandse schiereiland Petit Gravier.

De schiereilanden die ons land aan Nederland afstaat, zijn groter dan het land dat we terugkrijgen van onze noorderburen. Daardoor is ons land binnenkort 10 hectare kleiner, Nederland 10 hectare groter.

Vrijhavens

De grenscorrectie is het gevolg van het rechttrekken van de bochtige Maas in de jaren 60. Plots kwamen het Presqu’île de l’Illal en het Presqu’île d’Eijsden daardoor aan de andere kant van de rivier te liggen, waardoor ze enkel nog aan Nederland grensden. Met le Petit Gravier gebeurde het omgekeerde: plots grensde dat aan ons land.

De schiereilanden zijn niet bewoond, maar werden vrijhavens voor naturisten en een resem bedenkelijke of zelfs illegale praktijken zoals het dealen van drugs. Als de Belgische politie naar de schiereilandjes aan de overzijde van de Maas wil gaan, kan ze ofwel de boot nemen ofwel door Nederland rijden.

Voor die laatste optie heeft ze de toestemming van de Nederlandse autoriteiten nodig. Daardoor duurt het lang voor de politie ter plaatse kan komen, waardoor een soort van niemandsland ontstaat.

Enkele jaren geleden gingen onderhandelingen van start om de enclaves te ruilen. In juni was daar een principieel akkoord over, dat de voorbije maanden werd gefinaliseerd. Maandagmiddag werd de officiële verdragstekst ondertekend. Die treedt na de goedkeuring van de Belgische en Nederlandse parlementen op 1 januari 2018 in werking.

Het rode gebied wordt straks Belgisch, in ruil voor het blauwe stuk land dat naar Nederland gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud