België wapent zich tegen cyberaanvallen

Het European Space Agency in Redu is onder andere erkend als kritieke infrastructuur in België. ©Photo News

België gaat alle kritieke infrastructuur, zoals energie- en banknetwerken, beter beveiligen tegen cyberaanvallen. Met sensoren, meer cyberspecialisten en strengere regels.

België neemt maatregelen tegen cyberaanvallen op ons elektriciteitsnet, onze havens, kerncentrales, ons internetverkeer of andere kritieke infrastructuur. Zo gaat het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) sensoren laten plaatsen bij elke kritieke infrastructuur in ons land. De bedrijven zullen dan, op basis van specifieke en gevoelige data over de kwaadaardige programma’s die de overheid al kent, aanvallen beter kunnen detecteren en belangrijke incidenten moeten melden aan de overheid. Dat bevestigt de topman van het CCB, Miguel De Bruycker.

24 specialisten

Er komt ook meer personeel. Momenteel treedt de overheid via het Computer Emergency response Team (CERT) alleen tussen bij incidenten. Het CERT telt nog maar een handvol medewerkers. Maar het CERT zal vanaf 1 januari opgaan in het Centrum voor Cybersecurity en dat zal 24 cyberspecialisten mogen aantrekken om de bedrijven die kritieke infrastructuur uitbaten in ons land, meteen op de hoogte te brengen van nieuwe bedreigingen en nieuwe beveiligingscampagnes.

Nog dit jaar zal ook de wet worden aangepast. Nu wordt in de wet niet gefocust op de cyberbeveiliging van onze kritieke infrastructuur, waardoor er geen duidelijke regels of normen gelden. Nog dit jaar zal dat veranderen. Zo zullen de kerncentrales zeker duidelijke richtlijnen krijgen tegen cyberaanvallen.

IS

Ondanks de maatregelen die de overheid neemt tegen cyberaanvallen op onze kritieke infrastructuur blijken terroristen niet meteen dit soort terreur te plannen. Dat blijkt uit een vertrouwelijke analyse van het antiterreurorgaan Ocad, vernam De Tijd. Het Ocad besluit dat IS in termen van ‘intentie’ en ‘capaciteit’ zo’n cyberaanval geen uitgelezen project is van IS. Kort na de aanslagen in Parijs, in november vorig jaar, sprak premier Charles Michel nog openlijk zijn vrees uit dat terroristen via het internet ons land zouden proberen lamleggen.

Kerncentrales

In juli 2011 kreeg België eindelijk een wet om onze kritieke infrastructuur in kaart te brengen en beter te beveiligen. Met focus op de energie, telecom-, transport- en financiële sector. Maar die operatie is na vijf jaar nog niet klaar. Navraag bij de Nationale Bank van België leert bijvoorbeeld dat in de bankwereld de kritieke locaties intussen zijn aangeduid, maar de plannen om die beter te beveiligen nog op komst zijn. Eris er ook nog geen enkele wettekst in België die expliciet regels oplegt voor de cyberbeveiliging van onze kerncentrales.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud