'Beurstaks niet meer te ontwijken via buitenlandse brokers'

©Bloomberg

In de begroting staan voor 30 miljoen euro extra inkomsten ingeschreven uit beurstaksen. De regering viseert beleggers met een buitenlandse rekening en wil het maximumplafond verdubbelen.

Wie vandaag belegt via een buitenlandse rekening heeft, betaalt geen beurstaksen. Eind vorig jaar zorgde de invoering van de speculatietaks voor een exodus van belegggers naar het buitenland.

Hoewel ze daarmee de speculatietaks niet kunnen ontlopen - maar moeten betalen via de belastingaangifte, moesten ze tenminste geen beurstaks meer betalen, luidde de redenering van vele beleggers. Buitenlandse brokers houden de beurstaks niet in, in tegenstelling tot Belgische brokers. Hoe de regering ervoor zal zorgen dat die weggelopen beleggers voortaan beurstaks gaan betalen, is niet meteen duidelijk. Volgens fiscalisten is dat geen evidentie.

Een bijkomende opbrengst moet komen uit een verdubbeling van de plafonds. Als u aandelen koopt of verkoopt, betaalt u een beurstaks van 0,27 procent, maar met een plafond van 800 euro. Dat zou dan 1.600 euro worden.

Ook bij de verhandeling van obligaties en kapitalisatiefondsen zijn beurstaksen van kracht. De huidige plafonds staan in dit geval op respectievelijk 650 euro en 2.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect