Advertentie

Bijna 100 salafistische organisaties in België

De regering-Michel heeft vorig jaar al de banden doorgeknipt tussen Saoedi-Arabië en de Grote Moskee van Brussel. ©REUTERS

De Staatsveiligheid telt bijna 100 salafistische organisaties in ons land, zowel moskeeën, religieuze centra als onderwijsinstellingen. De radicale stroming in de islam is in opmars.

De regering-Michel heeft al in maart vorig jaar de banden doorgeknipt tussen de Grote Moskee in Brussel en Saoedi-Arabië. Dat gebeurde op vraag van de parlementaire onderzoekscommissie die de aanslagen van 22 maart 2016 onderzocht. De commissie vond dat de invloed van de Saoedische concessiehouder aanzette tot radicalisering.

Maar de ingreep bij de Grote Moskee van Brussel is slechts één stap vooruit. Volgens de Staatsveiligheid zijn in ons land bijna honderd organisaties actief die bestempeld kunnen worden als salafistisch. Het gaat om moskeeën, religieuze centra en onderwijsinstellingen. De Staatsveiligheid heeft bij al die organisaties een of meer verontrustende zaken vastgesteld: er predikt een salafistische imam, de bestuurders zijn aanhangers van het salafisme, ze worden gefinancierd door een salafistische organisatie of een deel van de bezoekers zijn aanhangers van het salafisme.

Er is in België een toename van het aantal groepen en initiatieven gelieerd aan het salafisme.
Koen Geens
Minister van Justitie

Er worden geen cijfers bijgehouden over hoeveel salafistische organisaties er elk jaar bijkomen. Maar ‘in België wordt effectief een toename waargenomen van groepen en initiatieven die verbonden zijn aan het salafisme’, laat de Staatsveiligheid weten via antwoorden die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf op vragen van Open VLD-senator Lionel Bajart.

Facebook en Twitter

‘Moskeeën, religieuze centra en onderwijsinstellingen waar veel moslims samenkomen, zijn voor salafisten uitgelezen doelwitten om mensen te bekeren.’ In ons land zijn zo’n honderd aanhangers van het salafisme aan de slag als prediker, meldt Geens. ‘In het algemeen bevinden er zich salafistische groeperingen in heel België, maar met een grotere concentratie in de grote steden.’ De Staatsveiligheid ziet ook meer salafistische boodschappen opduiken via sociale media, vooral Facebook en Twitter, via chatapplicaties zoals WhatsApp en op andere internetfora zoals YouTube. Die boodschappen zijn vaak vertaald in het Nederlands, Frans of Engels.

Tegelijk nuanceert de Staatsveiligheid die vaststellingen. Want de overproductie van salafistische boodschappen via het internet geeft die stroming wel meer zichtbaarheid dan de gematigde stemmen in de islam, maar het blijft een zeer kleine minderheid als je kijkt naar de totale moslimbevolking in ons land. De Staatsveiligheid schat dat in ons land ‘slechts’ enkele duizenden aanhangers van het salafisme vertoeven, terwijl er meer dan 600.000 moslims zijn in België.

De Staatsveiligheid schat dat in ons land ‘slechts’ enkele duizenden aanhangers van het salafisme vertoeven, terwijl er meer dan 600.000 moslims zijn in België.

Bovendien is niet elke moskee die gefinancierd wordt door een salafistische organisatie meteen volledig salafistisch, luidt het. Zo kan de directie of de imam in die moskee er misschien wel een modernere visie op de islam prediken. De aanwezigheid van het salafisme in een moskee, een religieus centrum of een onderwijsinstelling is dus complexer dan het lijkt.

Golfstaten

De Staatsveiligheid bevestigt wel dat een aantal moskeeën in ons land steun krijgt van de Golfstaten, die een striktere visie op de islam trachten te verspreiden. Soms gebeurt dat via rechtstreekse financiële hulp, zoals met de Saoedi’s en de Grote Moskee in Brussel. Maar moskeeën krijgen ook onrechtstreekse hulp. Ze krijgen dan bijvoorbeeld gratis Korans of lesmateriaal. Ook via buitenlandse predikers die de moskeeën bezoeken en helpen bij het inzamelen van giften. En de financiering uit het buitenland kan niet alleen extremisme in de hand werken, het kan ook een middel zijn om invloed uit te oefenen op bevolkingsgroepen.

De Staatsveiligheid wil geen overzicht geven van alle moskeeën en organisaties die vanuit het buitenland gefinancierd worden, ‘wegens de gevoeligheid van het onderwerp en de nog lopende onderzoeken’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud