Advertentie

Bouchez wil niet raken aan gunstregime topvoetbal

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez organiseerde deze zomer een benefietmatch voor de slachtoffers van de overstromingen. ©Photo News

Nog voor Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vincent Van Peteghem (CD&V) hun voorstellen op tafel hebben gelegd, zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez nee tegen een inperking van het gunstregime voor het topvoetbal. 'We gaan de clubs niet om zeep helpen.'

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke en minister van Financiën Vincent Van Peteghem leggen momenteel de laatste hand aan hun plannen om een einde te maken aan de praktijk waarbij voetbalmiljonairs amper sociale bijdragen betalen. De verwachting is dat de dossiers eind deze maand bij de begrotingsbesprekingen op tafel komen.

De clubs hebben zware inkomstenverliezen geleden door de coronacrisis. Als de overheid nu nog eens aan hun centen gaat zitten, helpen we het Belgisch voetbal om zeep.
Georges-Louis Bouchez
Voorzitter MR

Vooral in Vlaanderen leeft al een paar jaar grote verontwaardiging over de sociale en fiscale cadeaus voor het topvoetbal. In de vorm van belastingkortingen en een bijzonder gunstig RSZ-plafond vloeit jaarlijks 200 miljoen naar de clubs en spelers, waarbij de grootste vissen uit 1A de grootste kortingen opstrijken.

Dat grootverdieners als Adrien Trebel van RSC Anderlecht of Simon Mignolet van Club Brugge minder sociale lasten betalen dan een verpleegster, valt politiek niet meer te verkopen. Ook al benadrukken de clubs dat ze die fiscale en sociale gunstregels hard nodig hebben om te overleven in een concurrentiële business, om topspelers aan te trekken en om hun jeugdopleidingen te financieren. Dat laatste gebeurt via een vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing, maar volgens critici gebruiken de clubs die middelen ook om hun topspelers te betalen.

Strikter

Dat er een hervorming van de fiscale en parafiscale voordelen van beroepssporters en clubs komt, staat in het regeerakkoord van de federale Vivaldi-coalitie. Daarin wordt benadrukt dat gezocht wordt naar meer billijkheid, waarbij iedereen een eerlijke bijdrage levert, afhankelijk van de draagkracht van de sport. Hoe zich dat vertaalt in concrete wetteksten, is nog niet duidelijk.

Volgens meerderheidsbronnen heeft Van Peteghem niet de intentie om de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing af te schaffen, omdat dat kleinere clubs uit sporttakken met minder grote budgetten, zoals het volleybal, hard zou raken. Het opzet zou zijn het voordeel strikter te omschrijven, zodat het geld echt naar de jeugdopleiding vloeit. Over het RSZ-voordeel laat Vandenbroucke niet in zijn kaarten kijken. Zijn partij Vooruit is voor een afschaffing, maar zover lijkt het niet te komen.

Bouchez zegt nee

Als er hoegenaamd al iets verandert aan de regels. Bij de Franstalige partijen is weinig animo om aan het systeem te raken. In een gesprek met De Tijd zegt Georges-Louis Bouchez (MR) -tevens voorzitter van amateurclub Franc-Borains- nu ronduit nee tegen een inperking. 'Onze voetbalclubs hebben zware inkomstenverliezen geleden door de coronacrisis. Alleen sterke clubs konden zich handhaven door inkomende transfers, veel andere vechten voor hun overleven. Als de overheid nu, vlak na corona, nog eens aan hun centen gaat zitten, helpen we het Belgisch voetbal om zeep. En staan straks in het hele land lege stadions, zoals in mijn thuisstad Bergen.'

'In het regeerakkoord staat dat we deze grove onrechtvaardigheid gaan aanpakken. Afspraak is afspraak.'
Joris Vandenbroucke
Kamerlid Vooruit

Hoe hard Bouchez zijn verzet zal kunnen volhouden, valt te bezien. De hervorming staat wel degelijk in het regeerakkoord. Maar hij staat niet alleen. Ook de PS van Paul Magnette - behalve partijvoorzitter ook burgemeester van Charleroi - staat niet te springen. In de Wetstraat wordt opgemerkt dat de Waalse clubs, en met name Mehdi Bayat van Sporting Charleroi, het oor van zowel Bouchez als Magnette hebben.

Coalitiepartner Vooruit laakt de houding van de MR-voorzitter. 'Dat meneer Bouchez maar eens uitlegt waarom een verpleegkundige meer sociale bijdragen moet betalen dan een voetballer die twintig keer meer verdient', reageert Kamerlid Joris Vandenbroucke. 'In het regeerakkoord staat dat we deze grove onrechtvaardigheid zullen aanpakken. Afspraak is afspraak.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud