Advertentie
Advertentie

CM: 'Artsen mogen niet meer verdienen dan premier'

CM-voorzitter Luc Van Gorp vindt dat artsen niet meer mogen verdienen dan de premier. ©Photo News

Artsen mogen niet meer verdienen dan de premier, namelijk 290.000 euro bruto per jaar. En een arts mag maximaal het dubbele verdienen van een andere. Dat stelt de CM voor.

Hoeveel mogen artsen verdienen? Het is een vraag die regelmatig opduikt en voer voor flink wat debat levert. Pogingen om de verloning van artsen te hervormen zijn evenwel steeds gestrand. Maar het dossier duikt weer op nu federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) de kwestie onlangs als een prioritaire werf omschreven heeft.

De Christelijke Mutualiteit (CM) lijkt de discussie een duw te willen geven. Het ziekenfonds pakte maandag uit met een nieuw ethisch advies over de kwestie. Volgens CM-voorzitter Luc Van Gorp is de tijd rijp voor een bijsturing. 'Het thema leeft ook hard bij de artsen. Vooral grote onderlinge loonverschillen houden hen bezig. Ze beseffen dat het systeem scheefgegroeid is', stelde hij in De Morgen vast.

De CM ging naar eigen zeggen niet over een nacht ijs. 'We zijn hier al een tijd mee bezig, en we betrokken daarbij ethici en mensen uit het werkveld.' In zijn ethisch advies pakt het ziekenfonds uit met een 'premiernorm'. Artsen mogen niet meer verdienen dan de premier, namelijk 290.000 euro bruto per jaar. En een arts mag maximaal het dubbele verdienen van een andere.

Sereen debat

'Als je het vanuit alle kanten bekijkt, vanuit het standpunt van de patiënt, de arts, het ziekenhuis en de maatschappij, en alles in rekening brengt, dan komt die norm als 'redelijk' naar voren', zei Van Gorp. 'We lieten die bedragen vallen bij de artsensyndicaten en zij noemden ze ook 'redelijk'.'

Er dreigt een tekort te ontstaan bij bepaalde specialisaties omdat de verloning de keuze begint te bepalen van toekomstige artsen.
Luc Van Gorp
CM-voorzitter

Volgens Van Gorp is de tijd rijp voor een sereen debat. Hij wil vooral ook zicht krijgen op de afdrachten, de bedragen die artsen moeten afstaan aan het ziekenhuis waar ze werken. 'Zolang je daar geen beeld van hebt, kun je geen redelijk debat voeren over artsenlonen.'

De CM-voorzitter betoogt voorts dat een bijsturing van het verloningssysteem onvermijdelijk is. 'Er dreigt een tekort te ontstaan bij bepaalde specialisaties omdat de verloning de keuze begint te bepalen van toekomstige artsen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud