Chinees eredoctoraat voor koning Filip

Koning Filip tijdens zijn voordracht voor de Universiteit van Wuhan ©BELGA

Koning Filip heeft maandag een eredoctoraat gekregen aan de univerisiteit van Wuhan, de eerste etappe van zijn staatsbezoek aan China. In een toespraak voor de studenten en de universiteitstop had hij het over de samenwerking tussen universiteiten, onder meer inzake sociale zekerheid.

Hierover had hij het ook met de Chinese president Xi Jinping bij diens bezoek aan België vorige jaar, zo bracht hij in herinnering.

'De systemen van sociale bescherming kunnen een grote invloed spelen bij de sociale en economische ontwikkeling van het land', legde de koning uit. 'Sociale bescherming is een essentieel instrument in de strijd tegen armoede en ongelijkheid, en een sleutel voor duurzame en inclusieve groei.'

De twee staatshoofden hebben beslist informatie uit te wisselen over de hervormingen die hun respectieve landen vorig jaar doorvoerden. België is een van de landen die de ontwikkelingen van het Chinese systeem bestuderen. De bevoegde Chinese minister heeft ons land reeds bezocht, terwijl voorzitter Jo De Cock van het Belgische Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) naar China reisde.

Globalisering

'België is een welvaartstaat waar alle burgers bijdragen in ruil voor garanties voor toegankelijk onderwijs, gezondheidszorg, pensioen, werkloosheidsuitkering, ...', aldus nog koning Filip, die ook wees op de druk van de globalisering en economische omwentelingen op deze systemen. Hoe kunnen we de pensioenen blijven betalen terwijl de bevolking veroudert? Hoe kunnen we de medische zorgen verzekeren in het licht van de stijgende medische kosten? Hoe kunnen we onze kinderen een goede opleiding bieden terwijl de kosten van het onderricht oplopen?'

Woensdag staat een privédiner met de Chinese president op de agenda van de koning. China is het eerste grote staatsbezoek van koning Filip, maar het is niet zijn eerste bezoek aan het land. In 1986 bracht hij een privébezoek aan China, gevolgd door meerdere economimsche missies. Hij was ook aanwezig op de Olympische Spelen van Peking in 2008.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud