De Croo: 'Klaar voor verdere liberalisering postmarkt'

Het overheidsaandeel in Bpost terugdringen onder de vijftig procent is voor minister van Post Alexander De Croo (Open VLD) geen taboe, maar absoluut ook geen fetisj. ©Photo News

‘Ik geloof dat we vandaag klaar zijn voor een volgende stap’. Dat zegt minister van Telecom en Post, Alexander De Croo (Open VLD), over de verdere liberalisering van de postmarkt.

Het overheidsaandeel in Bpost terugdringen onder de vijftig procent is voor minister De Croo geen taboe, maar absoluut geen fetisj. Dat zei de liberale vicepremier dinsdag in de Kamer, tijdens de bespreking van zijn nieuwe postwet.

De verdere privatisering van Bpost  kwam ter sprake, omdat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de ambitie heeft om de schuldgraad onder de 100 procent te duwen. Dat wil Van Overtveldt doen door overheidsparticipaties te verkopen.

Eerder deze legislatuur keurde het parlement al een wetsontwerp van De Croo goed, waardoor het mogelijk wordt om de overheidsparticipatie in Bpost onder 50 procent te laten zakken.

Daarover is er volgens De Croo vandaag geen concrete discussie, maar die komt er wel aan. 'Is er vandaag een concrete discussie? Neen. Komt er een discussie in algemene zin? Ja', zei de minister

Alexander De Croo verwees naar de taskforce die zich moet buigen over de overheidsparticipaties.

Bij de onderhandelingen over het Zomerakkoord sprak de federale regering af alle overheidsparticipaties 'kritisch te bekijken'. Eerder dit jaar verkocht de regering-Michel al een kwart van haar belang in de Franse bank BNP Paribas, en Van Overtveldt wil nu ook het resterend belang verkopen.

De privatisering van de staatsbank Belfius staat eveneens bovenaan de agenda.

Even was er zelfs sprake van een privatisering van de spoorwegen, maar dat botste op een njet van premier Charles Michel (MR).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect