De Croo en Beke tackelen Francken in rel over 'opkuisen'

©BELGA

Dat staatssecretaris Theo Francken de hashtag 'opkuisen' gebruikte in een post over aanhoudingen van illegalen, vinden vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) cen CD&V-voorzitter Wouter Beke onbetamelijk.

Het leek het zoveelste steekvlammetje dat de oppositie probeerde op te poken, maar nu zit het er ook tegen binnen de regering-Michel. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) veroorzaakt ophef met een aantal berichten op de sociale media.

'Vanmorgen 14 mensen aangehouden in Maximiliaanpark en 9 in het Noordstation, 3 verklaarde minderjarigen', schreef hij woensdag op Facebook. Vooral de hashtag 'opkuisen' die hij bij het bericht plaatste zorgt voor verontwaardiging.

'Vuil moet je opkuisen, mensen niet', zo reageerde Groen.

De staatssecretaris verwees met zijn bericht naar het politie-optreden aan het Brusselse Noordstation. Daar werden de voorbije weken dagelijks migranten opgepakt die in België verblijven, maar hier geen asiel willen aanvragen. Ze hopen in Groot-Brittannië te raken.

Na de kritiek zette Francken de puntjes op de i: 'Ik kuis geen mensen op. Ik kuis problemen op. En ik ga dat blijven doen. De linkse puinhopen zijn immens', twitterde hij. Hij kreeg prompt steun van zijn collega in de regering en partijgenoot, staatssecretaris Zuhal Demir

Toch ging daarmee de storm niet liggen. Integendeel. Nadat premier Charles Michel en zijn vicepremiers een akkoord hadden bereikt over het pensioen van 50-plussers, liet vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zijn afkeuring blijken.

Op Twitter liet hij duidelijk verstaan niet opgezet te zijn met het taalgebruik van  Francken.  Meteen lijkt premier Charles Michel weer een nieuw brandje te moeten blussen.

Temeer omdat ook CD&V-voorzitter Wouter Beke op Twitter liet weten dat Francken over de schreef is gegaan.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content