De Tijd grote winnaar op Belfius-persprijzen

©De gezondheisrevolutie

De persprijzen voor schrijvende journalistiek, digitale journalistiek én economische journalistiek werden dinsdagavond gewonnen door De Tijd.

De Tijd-journalisten Ine Renson en Jasper D’Hoore kaapten met de zesdelige reeks ‘Onze rusthuizen doorgelicht’ de belangrijkste persprijs van Belfius weg, die van ‘Financiële en economische pers’. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden.

De auteurs bekeken of het nog loont te investeren in de zorgsector en zochten uit wie de rekening betaalt van de stijgende zorgkosten. ‘Voor het eerst werd een diepgravende analyse van deze maatschappelijk relevante sector gemaakt’, oordeelde de jury. ‘De analyse moet veel tijd en moeite hebben gekost.’

De persprijzen worden al decennialang uitgereikt en gelden als een van de belangrijkste graadmeters in de Belgische journalistiek. Een gespecialiseerde jury met vertegenwoordigers uit de media, de academische wereld en de bankensector kiest telkens de winnaars.

Naast de hoofdprijs sleepte De Tijd dinsdag ook twee andere belangrijke prijzen in de wacht op de 53ste editie van de uitreiking. Die voor ‘schrijvende pers’ ging naar justitiejournalist Lars Bové. Hij won met zijn reeks ‘De geheimen van de Staatsveiligheid blootgelegd’.

Een jaar lang voerde Bové onderzoek naar de Belgische Staatsveiligheid en liet hij inspecteurs uit de biecht klappen. Hij bezocht ook geheime adressen van de Staatsveiligheid. De reeks in De Tijd sloot aan bij een boek van de journalist dat verscheen bij de uitgeverij Lannoo.

Ook de persprijs voor digitale journalistiek werd aan De Tijd uitgereikt. Het gaat om een samenwerking van Wouter Van Driessche, Raphael Cockx, Dirk Selleslagh, Maarten Lambrechts en Filip Ysenbaert. ‘De gezondheidsrevolutie’ bestond uit krantenartikels, longreads, video’s en interactieve grafieken. De jury stelde op prijs dat de reeks zowel digitaal, verrijkt met video en infografiek, als in een boekje verscheen.

De auteurs gingen op zoek naar hoe de digitale revolutie al een impact heeft op de gezondheidszorg en wat de toekomst nog brengt. Van Driessche testte onder meer een slimme armband die gegevens over zijn lichaam bijhield. Hij kwam ook met de primeur over de lancering van een slimme armband voor senioren.

Ook de Franstalige zusterkrant van De Tijd, L’Echo, haalde de prijs voor digitale journalistiek binnen. Daar nam een groep van journalisten het beroep van leraar onder de loep in ‘Prof, le plus beau métier du monde. Vraiment?’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content