portret

De Wever kiest voor Zuhal Demir in regering

De Limburgse met Koerdische roots moet als federaal staatssecretaris beter uit de verf komen dan haar voorgangster Elke Sleurs.

Toen de Limburgse mijnen sloten, stond de vader van Zuhal Demir op de barricaden als vakbonds­afgevaardigde. Vandaag noemt Demir ‘het wakker schudden van de vakbond’ een van haar politieke drijfveren.

Maar ze keerde van Antwerpen wel terug naar haar Limburgse geboortestad Genk om daar zittend burgemeester Wim Dries (CD&V) uit te dagen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. 

Mede dankzij die verhuis koos partijvoorzitter Bart De Wever voor Demir om Elke Sleurs op te volgen als federaal staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid. De partijraad volgde zijn keuze.

De Wever: 'Zuhal beste keuze'

Demir is volgens N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever het best instaat om het N-VA-verhaal rond Gelijke Kansen te vertellen. 'Ons verhaal dat mensen kansen krijgen, maar die ook moeten grijpen.'

'Discriminatie bestaat, maar men moet zich niet hullen in slachtoffercultuur. Een grote meerderheid in de partij is het erover eens dat Zuhal Demir dat in 2,5 jaar nog geloofwaardig verteld kan krijgen.'
De Wever gaf ook nog toe dat de partij de afgelopen weken klappen heeft gekregen. 'Dat moet hersteld worden. Door de partij, maar ook door de politiek.'

De keuze van De Wever voor Demir houdt tactisch steek. De N-VA kan wel wat versterking gebruiken in Limburg als Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans op pensioen gaat. In 2014 greep Demir nog naast een regeringspost omdat er al te veel Antwerpenaren uitverkoren waren.

Meer cachet

Maar de juiste geografische spreiding was niet de enige reden om Demir te compenseren voor haar teleurstelling bij de regeringsvorming.

De advocate, die sinds 2010 in de Kamer zetelt, moet de vijfde federale regeringspost van de N-VA wat meer cachet geven. Haar voorgangster Elke Sleurs gaf begin deze week haar staatssecreta­riaat op om campagne te voeren in de Arteveldestad nadat Kamervoorzitter Siegfried Bracke in diskrediet was geraakt door zijn adviseursrol bij Telenet. Maar vriend en vijand waren het erover eens dat Sleurs een miscast was als regeringslid.

Demir moet de bevoegdheden Armoedebestrijding en Gelijke Kansen een meer sociaal-economische invulling geven. 

Rechten en plichten

Als voorzitster van het Agentschap Integratie en Inburgering hamert Demir, die zelf Koerdische roots heeft, op het rechten- en plichtendiscours van de N-VA. ‘Discriminatie en racisme zijn verwerpelijk en moeten worden aangepakt. Maar we moeten vermijden om ons als allochtonen altijd in de slachtofferrol te wentelen’, zei ze eerder in De Tijd.

Ik geloof heel hard in de kansen die we hier krijgen. Ik heb die gegrepen, daar moeten we de nadruk op leggen.
Zuhal Demir
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen

En ook na het fiat van de partijraad herhaalde ze dat standpunt. 'Ik geloof heel hard in de kansen die we hier krijgen. Ik heb die gegrepen, daar moeten we de nadruk op leggen. Mijn vader heeft altijd gezegd: 'hier heb je kansen, ik wil dat jullie die ook grijpen'.'

Schuwt controverse niet

Demir schuwt de controverse niet. Twee jaar geleden sierde ze de cover van P-Magazine dankzij een fotoshoot in het parlementair halfrond. In diezelfde periode ging ze in dat halfrond bijna wekelijks in de clinch met minister van Werk Kris Peeters (CD&V). 'Ik hoop dat het niet de ambitie van Peeters is om de nieuwe Monsieur Non te worden', zei ze een jaar geleden over haar nieuwe collega. Ook begin deze maand noemde ze uitspraken van Peeters als zou het loonakkoord tussen de sociale partners de regering geld opleveren 'onbegrijpelijk'.

Donderdagavond klonk het al wat verzoenender. 'Ik werk heel goed met Peeters samen. We hebben net 'werkbaar werk' gestemd.

Aanpak werklozen

Demir kreeg de CD&V’ers ook op hun achterste poten met haar pleidooi om werklozen harder te prikkelen. ‘Als ze merken dat ze de rekeningen niet kunnen betalen, zullen ze harder hun best doen.’ Met dat argument pleitte Demir ervoor om de werkloosheidsuitkeringen na een tijd stop te zetten.

Ze draagt haar bijnaam de ‘échte iron lady van de N-VA’ als een geuzennaam, zeker omdat haar familienaam in het Turks ‘ijzer’ betekent.

Ook haar uitspraken over de aanpak van de vluchtelingencrisis in het programma ‘Terug naar eigen land’ lokten veel protest uit. Achteraf excuseerde ze zich wel voor de uitspraak ‘dat moslims zich niet kunnen aanpassen’. 

Maar de controverse en de continue discussies met CD&V hebben Demir de afgelopen jaren wel op de politieke kaart gezet. Ze draagt haar bijnaam de ‘échte iron lady van de N-VA’ als een geuzennaam, zeker omdat haar familienaam in het Turks ‘ijzer’ betekent. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content