Duitsers en VS bespioneren 10 telecomkabels Proximus

©Photo News

De Duitste inlichtingendienst BND heeft 15 glasvezelkabels van en naar België afgetapt op vraag van de Amerikaanse spionagedienst NSA. Volgens Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke gaat het om tien kabels van Proximus (het vroegere Belgacom). Proximus laat aan De Tijd weten 'de zaak grondig te zullen onderzoeken'.

Vorige week maakte het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz (groenen) bekend dat de Duitse inlichtingendienst BND spioneerde op dataglasvezelkabels en die informatie doorspeelde aan de Amerikaanse National Security Agency (NSA). De actie past in een afluisteroperatie die de naam 'Eikonal' droeg. Die operatie liep vanaf 2004 en zou in 2008 zijn gestopt. Vandaag onthulde de Oostenrijker samen met enkele Europese en nationale parlementsleden, waaronder Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen), op een persconferentie de specifieke Belgische en andere kanten van zijn verhaal.

Volgens Van Hecke heeft de Duitse Bundesnachtrichtendienst (BND) zeker 15 glasvezelkabels van en naar ons land bespioneerd in opdracht van de Amerikaanse NSA, die nu al sinds 2013 onder vuur licht na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Van die 15 bespioneerde kabels zijn er 10 in handen van Proximus (het vroegere Belgacom), zegt Van Hecke.

Proximus-woordvoerder Jan Margot: 'Wij hebben geen enkele indicatie dat deze afluisterpraktijken zouden hebben plaatsgevonden. Diegenen die deze zaak hebben aangebracht mogen ons alle nuttige info bezorgen. Momenteel beschikken we niet over de nodige elementen om hierop te reageren. Wij zullen deze zaak uiteraard grondig onderzoeken.'

Voorlopig wijzen de bevindingen van Pilz alleen op het afluisteren van vooral glasvezelkabels, waar doorgaans internationale grote bedrijven of instanties gebruik van maken. Welke ondernemingen of organisaties doelgericht werden afgetapt, is nog niet duidelijk. De spionnen viseerden onder meer  namen van personen of bedrijven, mobiele telefoonnummers en kredietkaartnummers.

De 15 Belgische lijnen staan op een prioriteitenlijst van transitlijnen die vanaf Brussel of Parijs naar andere landen in Frankfurt zijn onderschept door Deutsche Telekom. De groenen beschikken over een getekend contract tussen de Duitse geheime dienst BND en Deutsche Telekom, dat de Duitse telecomoperator verplicht tot onderschepping van doorgaand buitenlands transitverkeer. Ook wordt duidelijk dat de onderschepping niet beperkt is gebleven tot 15 Belgische lijnen, maar dat de volledige glasvezelkabels waarin deze lijnen waren ondergebracht zijn opengesteld voor de BND en de NSA. In totaal zouden 134 lijnen in 31 Europese landen zijn afgetapt.

LSZ

ENDSTELLE A

CARRIER

ENDSTELLE B

CARRIER

750

Bruxelles

Belgacom

Ljubljana

Telecom Slovenje

750

Banska Bystrica

Slovak Telecom

Bruxelles

Belgacom

750

Amsterdam

Getronics

Zaventem

GPS Belgium

750

Albertslund

Tele Danmark

Bruxelles

Belgacom

750

Bruxelles

Belgacom

Warszawa

Telekom Polska

750

Bruxelles

Belgacom

Yokohama/IDC

C&W IDC Tokyo

750

Beograd

Telekom Srbija

Bruxelles

Belgacom

750

Bruxelles

Belgacom

Zagreb

HT (Croatia)

750

Bruxelles

Belgacom

Prague

Czech Telecom

750

Bruxelles

Belgacom

Chiba

Kodi

750

Bruxelles

Belgacom

Sarajewo

BH Telecom

750

Bruxelles

Belgacom

Copenhagen

Tele Danmark

703

Paris

France Telekom

Bruxelles

Belgacom

703

Bruxelles

Belgacom

Paris

France Telekom

750

Bruxelles

Belgacom

Moscow

Rostelekom

Van Hecke: 'Deze informatie is schokkend. Ik zal met betrekking tot de 15 lijnen in België opheldering vragen via het Comité I en vragen stellen aan de bevoegde minister. Het kan niet dat bevriende Europese lidstaten elkaar gaan bespioneren, het kan hier ook om economische spionage gaan, op vraag van de Amerikaanse inlichtingendiensten. We verwachten een forse reactie van onze regering ten aanzien van Duitsland. Op dit moment onderzoekt het Nederlandse KPN welke klanten precies het slachtoffer zijn geworden van spionage, ik verwacht dat Belgacom hetzelfde onderzoek start.'  

Ook tientallen lijnen voor dataverkeer van het Nederlandse telecomconcern KPN zouden al jarenlang het doelwit zijn van de Duitse geheime dienst samen met de Amerikaanse NSA. KPN liet al weten alles te onderzoeken. Het concern denkt hier 'enkele weken op zijn minst' voor nodig te hebben.

In het boek 'De geheimen van de Staatsveiligheid', waarover De Tijd ook een artikelenreeks bracht, staat ook al te lezen hoe nauw de Belgische inlichtingenwereld samenwerkt met de NSA. De militaire inlichtingendienst ADIV - waar de Staatsveiligheid steeds nauwer mee samenwerkt - heeft zéér hechte banden met de NSA. Via zijn militaire inlichtingendienst is België namelijk lid van twee internationale spionagenetwerken voor 'signals intelligence' - het onderscheppen van communicatiesignalen - waar ook de NSA aan meewerkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud