Eén op de drie kinderen in Brussel leeft in armoede

12,9 procent van de kinderen onder de 18 jaar leeft in België in een werkloos gezin. ©Hollandse Hoogte

Volgens een nieuw rapport van Unicef scoort België tegenover andere geïndustrialiseerde landen zwak voor het welzijn van kinderen.

In België leeft 18,8 procent van de kinderen in relatieve inkomensarmoede. In de geïndustrialiseerde landen in het algemeen is dat het geval voor één kind op de vijf. Voor Brussel ligt dit cijfer nog hoger. Eén op de drie kinderen in onze hoofdstad leeft in armoede.

Dat blijkt uit het rapport 'Bouwen aan de toekomst: Kinderen en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in rijke landen' van de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

Relatieve armoede is de toestand waarbij een persoon niet het minimuminkomen heeft voor een gemiddelde levensstandaard in de omgeving waar ze wonen. Een land met een hogere levensstandaard heeft dan ook een hogere armoedegrens.

Multidimensionele armoede is een berekening van de armoede op basis van meerdere factoren dan enkel het inkomen zoals onderwijs, gezondheid en levensstandaard.

In België leeft bovendien 21 procent van de kinderen in multidimensionale armoede. 12,9 procent van de kinderen onder de 18 jaar leeft in een werkloos gezin. België komt hiermee voor de doelstelling 'economische groei en volledige tewerkstelling' op de 28ste plaats.

Het Report Card 14-rapport is het eerste rapport dat 41 geïndustrialiseerde landen rangschikt op het welzijn van kinderen naar aanleiding van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Het klasseert landen op basis van gemaakte vorderingen en beschrijft de uitdagingen waarmee de landen geconfronteerd worden bij het nakomen van hun universele verplichting tegenover kinderen.

België staat 26ste in de ranking en scoort daarmee zwak. Geen enkel land doet het trouwens goed op alle fronten samen.

Onderwijs sluit uit

Het onderwijs in ons land krijgt een veeg uit de pan. Volgens Unicef zijn de scholen te veel bezig met het halen van gemiddelden in plaats van bezig te zijn met diegenen die het moeilijk hebben. 'Onderwijs kwetst en sluit kinderen uit vanaf een zeer jonge leeftijd en vergroot de ongelijkheden in de plaats van ze te verminderen', zegt Olivier Marquet, de directeur van Unicef België.

Onderwijs kwetst en sluit kinderen uit vanaf een zeer jonge leeftijd en vergroot de ongelijkheden in de plaats van deze te verminderen.
Olivier Marquet
Directeur van Unicef België.

In België heeft 5,4 procent van de 15- tot 19-jarigen geen baan, opleiding of trainingVolgens Marquet is het aantal jongeren die de school verlaten zonder opleiding noch werk 'verontrustend en onaanvaardbaar voor een rijk land dat de financiële middelen en de kennis heeft om deze situatie te keren'.

Unicef vraagt de politici om de ranglijst te gebruiken bij het uitwerken van nationale beleidsmaatregelen. 'We eisen dat de beleidsmakers hun verantwoordelijkheid opnemen ten opzichte van alle kinderen', zegt Olivier Marquet.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content